Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Hari ni murah hati nak buat 2 entri sekali...saja nak tayang Kari Ayam ni yang disaji buat keluarga untuk makan malam semalam. Lama gak tak buat Kari Ayam ni...Sejak raya tak buat...lama lah tu kan, sampai Kiki excited tak sabar nak makan. Di rumah ni kami selalunya makan malam dalam pukul 7 pm. Tapi semalam 6.45 pm dah makan. Kadang-kadang tu lagi awal, 6.30pm dah makan.
Bagus sebenarnya makan malam awal-awal ni, sekurang-kurangnya sebelum jam 7-7.30 malam. Salah satu faedahnya..membantu mengurangkan berat badan dan mengelakkan kita dari keletihan untuk melakukan ibadat atau membaca akibat perut terlalu kenyang.
Kari Ayam ni saya tak letak santan. Biasalah tu...tapi gantikan dengan bawang besar yang dikisar untuk pekatkan kuah. Dah biasa makan kari tanpa santan, rasa lebih selesa dengan resepi yang macam ni. Kalau saya sengaja-sengaja letak santan, pasti suami akan tegur...letak santan ke? Tak syiookkk lah tu.
Kuah lebih Kari Ayam ni pulak pagi tadi buat cicah Lempeng Kelapa untuk sarapan. Selesai 6 keping lempeng/Pek Nga kena ngap. Alhamdulillah...
Wassalam..
dok nmpk roti jala dah ... kurang2 roti benggali :-)
ReplyDeleteMala, tak de lah...jala dah simpan lama dah, roti benggali...maleh nak ke kedai...melempeng jer..
Deletecicah roti jala sedap tu :)
ReplyDeletememang sedap...tapi jala dah koyak lah hi hi..
Deletetq atas doanyer, sgt2 KA hargai
ReplyDeleteYa lah... itu semua ujian dariNya...Dia pun takkan uji kita dengan perkara yang kita tak mampu nak tanggung...Insyaallah semua akan baik-baik aje.
DeleteMakan dengan roti jala ni memang sedap. Ohhhh lamanya saya tak buat kari ayam.
ReplyDeleteSalam Kak Zila, nak menjala yang malazzzz tu, buat lempeng kelapa ok gak.
DeleteSalam kak! alaaaaa..sedapnya apam! kita suke apam, kalau cicah dgn kari ayam ni pun sedap jugak kan kan hihihi... Lama sgt tak buat kari ayam, kalau kita buat kari ayam gini automatik ank kita yg perempuan tu mintak roti canai esok paginya, kita ni pulak tgh malas nak buat roti canai hihihi..
ReplyDeleteSalam dik, lambat hari ni singgahnya...kalau cicah apam ngan kari pun sedap...hentam sajalah.
DeleteBuat lah roti canai akak nak tengok yek yek?
Marsita, jengok2 tu dia makanan sedap2 belaka...habislah diet akak ni...ni suka kawan dgn sahabat maya makan2 ni, nanti update n3 rajin2...ada org baca
ReplyDeleteMarsita nak follow kat mana?
ReplyDeleteMana-manalah kak janji ada makanan heh heh...
DeleteTerimakasih kerana j=sudi datang ya kak.
oh ya kak...akak nak flw kat luvly mints to yerk..
Deletemarsita..lauk kita sam aarinie..zila pun kari ayam jgk he hhehee :) dappkan
ReplyDeleterajin ko ya Zila...pagi buat crepe..ptg wat kari...malam apa yerk? bak lak sikit apa-apa pun yg Zila buat tu...mesti dappp nyer.
Deletetks for your concern, insyaAllah akan cuba menangani sebaik mungkin, doakan ye ! sob3
ReplyDeleteokay...jgn sedey ye....
DeleteÇok leziz ve iştah kabartan bir görüntüsü var. Ellerinize, emeğinize sağlık.
ReplyDeleteSaygılar..
Thanks Fuad.
DeleteKari ayam menu sepanjang zaman ni Mar,kat sini seminggu sekali mesti buat jugak kari ni makan dnegan ape pun sedap je kan,nasi ke roti ke gohead je heee
ReplyDeleteBetul tu Kak Noor.
DeleteSedapnya kari ayam,akak pun sama kalau masak kari mesti lebih sikit bakinya buat cicah lempeng utk sarapan pagi.
ReplyDeleteKari kalau simpan lama lagi sedap kuah dia kan?
DeleteSalaam Marsita. Mama suka kari ayam. Tapi tak pernah masak yang tak boh santan atau fresh milk. Tak nak share resepi ke?
ReplyDeleteSalam MamaFami,
Deletesaya pernah share dulu & ini link nya http://my-mintroom.blogspot.com/2012/09/roti-jala-kari-daging.html
Tapi yang ni saya boh kerisik untuk menyedapkan kuah. Mama boleh letak bawang besar yang dikisar dan rempah pun kena letak lebih sikit untuk pekatkan kuah...
sedapnya kari ayam..nak sikit
ReplyDeletesinggah cni...salam kenal kak...
ReplyDeleteOwh bleh gak yek gantikan santan tu dgn bwg besaq..M tak pernah buat lagi ni..nnt beh try..
ReplyDelete