Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Bertemu kembali di hari Isnin. Sepantas kilat masa ini berlalu.
Waduh, yang paling malas sekali, nak buat kek yang melibatkan lapis-lapis dan kukus-mengukus. Dah lah nak keluarkan peralatan perang, alat gerudi lagi, kena pulak yang melibatkan wap, nak keluarkan kapal wap lah pulak. Lepas tu nak kemas balik. Tapi tak apa, kali ni akan ku gagahi jua semangatku ini, chewah...
Dan akhirnya berjaya juga melawan kemalasan nak buat kek lapis ni. Kalau nak tahu cream cheesenya saya dah beli 2 minggu lepas tapi dok tergolek kat dalam fridge tu. Last sekali saya beli itu hari, akhirnya saya guna untuk topping pizza. Yang kali ni saya beli pun nyaris saya buat topping pizza lagi tapi saya lawan juga kemalasan itu disamping melawan "fobia" dek sejarah hitam yang pernah dialami bila nak buat resepi yang berlapis-lapis ni. Akhirnya, tadaaa, walaupun kejadian rupanya tak lah molek sangat tapi fuyyoo, rasanya memang yummy dan creamy dan moisty (ada ke perkataan ni?). Hentam ajelah. Saya buat pagi Jumaat, malamnya dah selesai/habis. Sebelum gi solat Jumaat, Kiki dah bedal 3 keping, balik dari masjid dia sambung sikit lagi. Nak gi main bola petang tu, dia cuit-cuit sayang lagi. Lepas makan malam...habis terus. Abah dia merasa 3 aje. Okaylah tu...Mak dia...adalah sikit...bukan makan sangat...suka buat je untuk anak^_^.
Bertemu kembali di hari Isnin. Sepantas kilat masa ini berlalu.
Waduh, yang paling malas sekali, nak buat kek yang melibatkan lapis-lapis dan kukus-mengukus. Dah lah nak keluarkan peralatan perang, alat gerudi lagi, kena pulak yang melibatkan wap, nak keluarkan kapal wap lah pulak. Lepas tu nak kemas balik. Tapi tak apa, kali ni akan ku gagahi jua semangatku ini, chewah...
Dan akhirnya berjaya juga melawan kemalasan nak buat kek lapis ni. Kalau nak tahu cream cheesenya saya dah beli 2 minggu lepas tapi dok tergolek kat dalam fridge tu. Last sekali saya beli itu hari, akhirnya saya guna untuk topping pizza. Yang kali ni saya beli pun nyaris saya buat topping pizza lagi tapi saya lawan juga kemalasan itu disamping melawan "fobia" dek sejarah hitam yang pernah dialami bila nak buat resepi yang berlapis-lapis ni. Akhirnya, tadaaa, walaupun kejadian rupanya tak lah molek sangat tapi fuyyoo, rasanya memang yummy dan creamy dan moisty (ada ke perkataan ni?). Hentam ajelah. Saya buat pagi Jumaat, malamnya dah selesai/habis. Sebelum gi solat Jumaat, Kiki dah bedal 3 keping, balik dari masjid dia sambung sikit lagi. Nak gi main bola petang tu, dia cuit-cuit sayang lagi. Lepas makan malam...habis terus. Abah dia merasa 3 aje. Okaylah tu...Mak dia...adalah sikit...bukan makan sangat...suka buat je untuk anak^_^.
Ini yang bersemangat nak buat lagi lapis yang lain lak. Tapi lambat sikit lah ye...Alatan perang semua dah masuk balik dah. Tunggu lah bila lak nak rajin balik.
Berhenti celoteh, beralih ke bab serious sikit sebab nak share resepi orang kan. Kenalah serious sikit. Dah lah C&P sesuka je, pas tu nak lawak-lawak lak, mana boleh kan. Resepi ni saya skodeng dan dah copy ke file resepi saya dah lama dah. Cuma baru sekarang rajin nak buat. Tak lain tak bukan resepi dari Kak Yatie.
Sumber: Yatie
Bahan A ~ Cheese
250 gm cream cheese
60 gm gula halus – ½ cawan
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tpng gandum
Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
Masukkan telur diikuti dengan air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
Biarkan sebentar.
Bahan B ~ Kek
2 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu kecil vanilla
sedikit garam
1/2 cawan air panas didih
1/2 cawan susu segar/cair
1/2 cawan minyak jagung/masak
1 cawan tepung gandum*
3 sudu besar sebuk koko*
1 sudu kecil baking soda*
1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan-bahan perlu diayak dulu)
Pukul telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
Masukkan air panas, susu dan minyak.
Setelah itu masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder dan serbuk koko
yg telah diayak dan gaul sebati.
Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.
Cara Mengukus:
Panaskan
kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana.
Sediakan loyang berukuran 8 inci.
Sediakan loyang berukuran 8 inci.
Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas
minyak.
Tuang adunan coklat, tutup loyang dgn aluminium foil dan kukus selama 15-20
minit.
Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna
aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil
dan kukus lagi selama 20 minit.
Setelah benar-benar sejuk, boleh potong dan hidangkan.
Ramai yang dah cuba resepi ni semua kata sedap...termasuklah keluarga kecil kami. Jadi, mana yang belum pernah cuba tu, cubalah ya...
Wassalam..
Salam kak dtg lagii nii sblm kita sibuk jap lagi :D gabungan yg sedap cis n cekelat, tp part paling best cis dia hihihi... kita suke cis :D
ReplyDeleteSalam dik...mmg lemak cis ni...anak akak suka sesangat.
Deletetq share, KA akan cuba buat nnti. again tq ye
ReplyDeleteSalam KA, thanks krn appreciate...sihat dah ke?
Deleteantara kek peberet ni kak..
ReplyDeletememang terbaik..
terliur lagi tengok kek akak tu..
trimakasih Mas...trimakasih kerana sudi join blog akak ni...
DeleteAslmkum Marsita.dtg kunjungan balas.kek lapis cheese ....pastinya sedap...dah lama tak buat.ingat nak buat lagi tp asyik tertangguh....
ReplyDeleteWa'alaikumsalam Mama, trimakasih atas kunjungan balas. Buat kek ni pun dah brp kali tangguh dah ni.
Deletesalam singgah.......
ReplyDeletesekarang minat betul dgn cheese....
sedapkan padanan cheese dlm kek lapis ni.....
Salam, trimakasih krn singgah...memang coklat + cheese=heaven...
ReplyDeletejln2 mlm.. tgok kek coklat cheese yg sgt mgoda.. lum prnh cuba lagi.. tpi cam dah terasa2 kt tekak.. masuk list dulu eh..
ReplyDeleteHi Zana, cuba, gerenti tak mengecewakan...
Deletedapnyer kak...fiza pun suke sgt semua jenis makanan yg bercis2 nih...anak2 pun suke...=)
ReplyDeleteMemang sedap Fiza..., buat pun senang je.
Deleteresepi kek ni mmg dh lama dh QH simpan..ramai jugak yg dh mcubanyakan..bile la giliran QHakan sampai ekk...mmg mgoda betul..
ReplyDeleteQasey syg, mesti cuba jgn tak cuba ya...mmg sedap. Pas tu pos sini sikit hi hi.
Deleteakak pun nak cuba jugak sbb ada cheese tu pasti terangkat ni tunggu cukupkan bahan2 dulu pasti nk buat jugak
ReplyDeleteSalam kak Noor, trimakasih krn singgah.
Deletesaya dah banyak kali buat.....memang diakui sedap....hehehe
ReplyDeleteSalam Uda, nak buat byk kali nanti lemak naik satu badan hi hi...
Deleteemm sedap tu nak cuba jugak lah..
ReplyDeleteMemang sedap Zie,saya jamin.
ReplyDelete