Acar Mangga-Epal

Sunday, September 16, 2012



Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Semasa nak balik dari kampung minggu lepas kerana menghadiri majlis perkahwinan adik kepada anak saudara, sempat saya gait buah mangga kat belakang rumah mak mertua. Dapat 2 biji yang sesuai untuk di peram. Buah yang lain tu masih muda sangat lagi. Kena biar dulu bergayut kat pokok tu. Masa menggait buah tu pun dah kecur air liur membayangkan kemasamannya.

Emm tak sempat peram pun saya dah korbankan sebiji dari 2 biji buah tersebut. Mengacar lah kita. Buah mangga campur epal ==> Acar Mangga-Epal. Boleh tahan jugak. Ada kelainan sebab ada rasa masam dari mangga dan manis dari epal.
 



Acar Mangga-Epal

Bahan:

1 biji Epal merah – hiris nipis
1 biji mangga epal @ mempelam- racik
1 biji bawang besar – hiris nipis
1 sudu besar udang kering – tumbuk kasar
Cili api  10 bj - hiris
Garam , gula secukup rasa – saya guna brown sugar
2 sudu besar cuka @ perahan jus limau nipis – ¼ cawan

Cara:

Campurkan semua bahan dan gaul. Seimbangkan rasa.  Elok disediakan ½ jam sebelum makan.

Wassalam...

 

3 comments:

  1. salam Mar..
    sedapnya acar tu akak pun ada ni mangga, epal pun ada jugak macam nak tiru je mesti sedap kan

    ReplyDelete
  2. Salam Kak, memang sedap kak...tapi akak racik epal tu macam mangga gak baru lebih sebati nanti...

    ReplyDelete
  3. Salam kak :D salam hujung minggu!!! Sedapnya mesti krup krap epal tuu yg buatkan kita terasa nk mkn jer itu jam :D tak pernahbuat acar lg guna epal nanti boleh cuba :))

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS