Sambal Sotong

Tuesday, July 10, 2012


Assalamualaikum,
     Selamat pagi, hari ni sarapan quaker oat saja, seperti selalunya. Kalau sarapan yang berat-berat lazimnya bila hari minggu. Sambal sotong ni sebenarnya lauk hidangan malam semalam. Sotong ni dah di beli pada hari Rabu lepas lagi. Memang saya kalau ke pasar, beli stok untuk seminggu. Sayur tu kena cari yang tahan lama dan pandai-pandailah nak plan. Mana yang tak berapa tahan disimpan dalam fridge tu kena masak dulu. Yang tahan lama tu, bolehlah di kemudiankan. Jadi, semalam giliran si sotong ni pulak lah jadi habuan kami hi hi.
     Resepi untuk sambal sotongnya:

  Bahan-bahan :
  • 7-8 ekor sotong sederhana (dibersihkan)
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • 3 biji bawang merah (dikisar)
  • 1 cm halia (dikisar)
  • 1 cam lengkuas (dikisar)
  • 3-4 sudu besar cili kisar/cili giling
  • 1 inci belacan bakar (dikisar)
  • 1 labu bawang besar (dihiris, saya tak letak sebab anak saya tak suka)
  • sedikit air asam jawa
  • gula melaka
  • garam secukup rasa
Cara-cara 
  1. Gaul-gaulkan sotong dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Kemudian digoreng hingga masak/garing. Ketepikan.
  2. Tumiskan bahan-bahan kisar dan cili kisar hingga garing. Masukkan garam, gula dan bawang besar. Kacau lagi. 
  3. Akhir sekali masukkan sotong dan air asam jawa. Gaul-gaulkan sebati hingga kuahnya pekat. 
      Semalam sempat cekau pucuk ubi dari rumah mak kat kampung selain dari belimbing buluh. Jadi sayurnya cuma ulam pucuk ubi rebus & bendi rebus cicah ngan sambal belacan belimbing buluh.
     
Ulaman & Sambal belacan + belimbing buluh

     Untuk anak kesayangan pulak, takut tak berapa gemar sambal sotong, saya panggangkan ayam. Resepi Ayam Panggang Akak ni dah menjadi kegemaran kami sekeluarga pulak sejak saya mencubanya. Ayam tu (setengah ekor dipotong kecil); gaulkan dengan rempah daging 2 sudu, serbuk cili 1 sudu, serbuk kunyit sedikit, garam secukup rasa & madu 2 sudu. Kalau tak ada madu kicap manis pun boleh. Perap selama 1-2 jam, lepas tu panggang pada api 190 Celcius selama 40 minit.

     Emm, nampaknya tekaan saya salah, sambal sotong tu habis tinggal kuah aje, ayam pun licin..alhamdulillah...



   




No comments:

Post a Comment

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS