Beras (kami guna beras Herba Poni Taj mahal) 2 cawan
Santan 1 cawan + air 5 cawan
** Kalau beras biasa ( 2 cawan beras, 1 cawan santan,2 cawan air)
Garam secukup rasa
Halia sedikit
Bawang besar separuh di hiris
Daun Pandan
Sambal
- 3 biji bawang merah (kisar)
- 1/2 labu bawang besar (kisar)
- belacan bakar secukupnya(kisar)
- segenggam ikan bilis (dibersihkan)
- 3 senduk cili kering kisar (-/+)
- sedikit air asam jawa
- garam dan gula melaka secukupnya
- 1/2 labu bawang besar (dihiris)
Cara-cara :
- Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali. Tumis bahan-bahan kisar diikuti cili kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan ikan bilis, garam dan gula melaka. Kacau lagi.
- Kemudian masukkan air asam jawa dan bawang besar. Apabila bawang sudah layu, bolehlah dipadamkan api. Angkat dan hidangkan.
Ayam setengah ekor
Serbuk Kari Daging 1 TBS
Serbuk Cili 1 TBS
Serbuk kunyit 1 TSP
Garam secukup rasa
Gaulkan ayam dengan bahan di atas dan perapkan selama 1 jam..lagi lama lagi bagus.
Panggang pada suhu 180 C selama 40 minit
No comments:
Post a Comment
Terimakasih atas komen yang segar