Monday, July 02, 2012

Nasi lemak
Beras (kami guna beras Herba Poni Taj mahal) 2 cawan
Santan 1 cawan + air 5 cawan
** Kalau beras biasa ( 2 cawan beras, 1 cawan santan,2 cawan air)
Garam secukup rasa
Halia sedikit
Bawang besar separuh di hiris
Daun Pandan

Sambal


  • 3 biji bawang merah (kisar)
  • 1/2 labu bawang besar (kisar)
  • belacan bakar secukupnya(kisar)
  • segenggam ikan bilis (dibersihkan)
  • 3 senduk cili kering kisar (-/+)
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula melaka secukupnya
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris)
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali. Tumis bahan-bahan kisar diikuti cili kisar hingga pecah minyak.
  2. Masukkan ikan bilis, garam dan gula melaka. Kacau lagi. 
  3. Kemudian masukkan air asam jawa dan bawang besar. Apabila bawang sudah layu, bolehlah dipadamkan api. Angkat dan hidangkan.
Ayam Panggang Rempah
Ayam setengah ekor
Serbuk Kari Daging 1 TBS
Serbuk Cili 1 TBS
Serbuk kunyit 1 TSP
Garam secukup rasa
Gaulkan ayam dengan bahan di atas dan perapkan selama 1 jam..lagi lama lagi bagus.
Panggang pada suhu 180 C selama 40 minit

No comments:

Post a Comment

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS