2 cawan tepung gandum
3 biji telur gred A
2 1/4 cawan santan
1 cawan jus pandan
Sedikit pewarna hijau
1 cawan gula - guna 3/4 cawan aje, ok dah kat lidah rasanya
1/2 camca teh garam
2 camca besar mentega, dicairkan
Bijan secukupnya untuk ditabur
CARA MEMBUATNYA :-)
3 biji telur gred A
2 1/4 cawan santan
1 cawan jus pandan
Sedikit pewarna hijau
1 cawan gula - guna 3/4 cawan aje, ok dah kat lidah rasanya
1/2 camca teh garam
2 camca besar mentega, dicairkan
Bijan secukupnya untuk ditabur
CARA MEMBUATNYA :-)
1.
Panaskan oven pada
suhu 200C. Lenser tin (4 x 8 x 3) inci dengan mentega, alas dengan aluminiun
foil dan lenser juga aluminium foil tadi. Biar berlebih sikit dibahagian kanan
dan kiri tin, supaya senang nak keluarkan kuih bila masak nanti. Ketepikan.
2.
Satukan semua bahan2
di atas kecuali bijan, dan kacau dengan whisk hingga larut dan halus atau
masukkan dalam blender dan kisar halus. Tapis adunan dan ketepikan.
3.
Panaskan tin dalam
ketuhar selamat 5 minit. Berhati2 keluarkan tin dan curah no. 2 ke dalam tin
dan bakar kembali. Lepas 10 minit, keluarkan kuih tadi dan tabur bijan rata2.
4.
Sambung membakar
selama 40 - 50 minit lagi hingga permukaan kuih keperangan dan sedikit
berkerak. Bila masak, longgarkan tepi kek dengan pisau dan biar sejuk sepenuhnya
dalam tin. Potong dan hidangkan....
No comments:
Post a Comment
Terimakasih atas komen yang segar