Bahan Utama:-
1 kg mee kuning
2 cawan keledek lecek (pilih keledek bewarna oren)
1 cawan udang kering, rendam 15 minit dan toskan (mat guna 1/2 cawan jee)
1 cawan udang segar, dibersihkan, dan celur sekejap, toskan
1300 ml air
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar Halus:-
15 tangkai cili kering, dipotong dan rendam dalam air panas
8 biji bawang merah kecil
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci belacan
Bahan Sampingan:-
Telur rebus, dibelah dua
Tauhu, digoreng, dan hiris nipis
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng
Hirisan cili merah/cili hijau
Belahan limau kasturi/lemon
Taugeh, dicelur
Cara membuatnya:-
1.
UNTUK KUAH:- Kisar udang kering dan udang segar yang dicelur tadi hingga
halus. Ketepikan. Dalam periuk, tuang 1/2 cawan minyak dan tumis bahan2 kisar
halus hingga pecah minyak. Masukkan kisaran udang tadi, gaul rata. Tuang air
dan biar mendidih. Masukkan keledek lecek, kacau hingga rata. Bila mendidih
perasakan dgn garam dan gula (kuah mesti ada rasa manis). Renihkan dengan api
perlahan hingga kuah sedikit pekat (kalau kurang pekat boleh dicampur dengan
bancuhan tepung gandum (1 camca besar tepung gandum + 1/2 cawan air, kacau
hingga larut). Rasa kuahnya dan jika ok matikan api.
2.
PENYEDIAAN MEE JAWA:- Cuci mee kuning dan toskan, celur dalam air mendidih 1 - 2
minit, angkat dan toskan. Ambil sedikit mee, letak dalam bekas sesuai, tuang
kuah dan hias dengan bahan2 sampingan diatasnya...Bila nak makan boleh lah
perahkan limau kasturi atau lemon.
No comments:
Post a Comment
Terimakasih atas komen yang segar