Bazaar Ramadan 9 - Kalut sungguh lah...

Monday, July 30, 2012



Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Selamat menjalankan tugas kepada yang sedang bertugas. Semoga hari ini dan hari yang mendatang akan terus menceriakan anda semua ya.
Semalam hari yang agak kalut buat saya. Kami g Parkson did some shopping. Balik dah nak dekat 3 pm. Lepas Dzuhor rasa letih lah pulak, tertidur sampai 5 pm. Bangun, lepas solat Asar terus ke "office"  macam biasa.  Iftar semalam, buat Mee Goreng, Sop Ayam dan sedikit kuih Buah Melaka  untuk berbuka.
Mee goreng kali ni saya skodeng dari Dapur Ibundo, Mee Goreng Kari. Saya dah skodeng dari pagi sebenarnya. 90% dari bahannya pun ada cuma nak beli mee dan fishcake aje dari kedai mamak. So saya "materialised" kan aje lah.


Mee Goreng Kari 
Sumber : Dapur Ibundo


Bahan:

1 bungkus mee kuning
1 sudu besar cili kering
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap cair
3 ulas bawang merah dihiris nipis
1 ulas bawang putih dihiris nipis
10 ekor udang
1 keping dada ayam dihiris kecil
5 biji fish ball dibelah dua ( saya tak letak )
1 keping fish cake dihiris nipis
2 tangkai sawi dipotong
3 helai kelopak kubis panjang dipotong
segenggam tauge ( saya tak letak sebab anak tak makan )

Bahan sampingan:
daun sup dan daun bawang untuk ditabur
1 biji tomato didadu kecil untuk ditabur
2 biji limau kasturi dibelah dua
bawang goreng

Cara:

Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih.
Masukkan cili dan rempah kari. Tumis sehingga garing.
Masukkan ayam dan udang.  Bila masak, masukkan pula sos tomato. Bubuh sedikit air kalau perlu.
Masukkan sayur dan mee.
Goreng sekejap dan angkat.
Taburkan  dengan bahan sampingan


 Itulah dianya Mee Goreng Kari. Ada kelainan sebab guna serbuk kari. Habis kami 3 beranak sental & sambung makan sampai habis Tarawih. Terimakasih buat Ibundo kerana berkongsi resepi yang menarik dan sedap ni. Ada banyak lagi resepi mee dalam blog Dapur Ibundo ni. Nanti saya nak cuba resepi yang lain pulak.

Sop ayam ni sebenarnya tak ada pun dalam plan untuk berbuka hari ni tapi last minute suami mintak buatkan sebab dua-tiga hari ni dia tak sihat, teringin lah tu nak makan sop. Saya tanya nak sop tu masam dan pedas ke sebab kami sekeluarga memang suka sop yang ada sedikit masam dan pedas. Dia kata ok. Jadi saya main campak-campak je lah dalam periuk sebab last minute request. Halba campuran yang selalu letak dalam kari pun saya campak jugak ke dalam periuk. Tapi hasilnya emm yum yum...

Sop Ayam EZee
Bahan:

Ayam 1/2 ekor (potong kecil) - ayam ni saiz kecil aje
Bawang merah 3 bj - kisar
Bawang putih 3 bj - kisar
Halia 1 inci - dititik *
Serai 1 - dititik *
Kulit Kayu manis 1*
Bunga lawang 1*
Bunga cengkih 3*
Buah Pelaga 3*
Halba campuran 1 sudu teh - kisar *
Serbuk lada hitam - 1/4 sudu teh 
Kiub ayam Knorr - sesedap rasa kalau suka
Air 1 liter @ cukup untuk 3 org makan.
Garam, gula secukup rasa
Ubi kentang 1 - potong kecil
Perahan limau nipis dari sebiji limau - kalau suka
Cili api 6 biji - kalau suka pedas
Bawang goreng, daun sop untuk tabur. 
Cara:

Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih yang dikisar hingga naik bau.
Masukkan bahan bertanda *. Tumis lagi.
Masukkan ayam dan lada hitam. Kacau & biarkan hingga separuh masak.
Masukkan air & bila dah didih bolehlah masukkan cili api kalau suka pedas.
Letak garam,kiub ayam dan gula secukup rasa.
Masukkan ubi kentang.
Terus renehkan.
Bila kentang dah empuk, boleh lah perahkan limau dan taburkan bawang goreng serta daun sop dan sedia untuk di hidang.


Disebabkan kesuntukan masa dan keadaan yang tak mengizinkan, cuma gambo yang kat atas tu aje lah yang sompek eden capture buat kenangan.


Wassalam....




No comments:

Post a Comment

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS