Roti Canai

Monday, May 18, 2015



Assalamualaikum & Salam Sejahtera, 

Sudah beberapa kali saya buat roti canai dari resepi ini tapi belum pernah kongsi di sini. Kali ini saya kongsikan. Resepi saya perolehi dari blog Ika. Sumber asal dari blog Hana dan resepi asalnya pula dari Niceghost FNR (maaf kerana tiada link).

Selalunya saya buat roti canai kalau ada lebihan kari ayam/daging dari semalamnya. Memang selalunya saya sengaja lebihkan kuah kalau buat kari ayam/daging. Memang puas hati dan berbaloi-baloi bila buat roti canai sendiri. Di samping menjimatkan, kita juga boleh mengawal kolestrol dengan menggantikan bahan-bahan yang lebih sihat seperti menggantikan minyak masak kepada minyak zaitun atau minyak sayuran. Okay, terus saja ke resepinya.

Roti Canai
Sumber: Ika
Bahan-bahan 3 cawan tepung gadum 1 hingga 1 1/2 cawan air>>untuk stgh adunan, kita gunakan air 3/4 cwn 1 sudu besar marjerin>>yg ni kita gantikan shortening Garam secukup rasa 2 sudu besar susu pekat manis 1 sudu besar minyak masak>>guna minyak masak jagung mazola Cara-cara Air + garam + susu = di kacau = Bahan A Bahan A di campur sedikit demi sedikit dgn tepong (uli cara manual). tp campur semua kalau menggunakan mesin. Campur minyak masak Campur marjerin Uli doh hingga lembut dan elastik. Selepas dough telah siap di buat, tutup dgn kain yg lembab dan rehatkan 30 minit. Buatkan bulat kecil kecil 75gm-90gm setiap satu. ( satu adunan ni boleh dapat dalam 8-10 roti canai) Dan saluti dgn marjerin utk mengelakkan ia dari melekat.(hana salut dengan minyak)>>kita rendam dgn minyak jagung jugak :D Tinggalkan selama 2 jam.>>kita buat semalaman :D Siap utk di tebar dan dibentuk samada nak buat style 4 segi atau style sanggul/pusing Lepas dah masak jangan lupa masa masih panas-panas tu tepukkan roti canai tu guna dua belah tangan macam kat kedai tu...nanti baru timbul segala layer yg kat dalam tu. PETUA utk buat roti canai: 1. Untuk menjadikan roti canai itu LIAT = taruh minyak 2. Untuk menjadikan roti canai itu CRISPY = taruh gula or tambah susu pekat manis 3. Untuk menjadikan roti canai itu lembut sehingga ke petang = uli dgn air sejuk/ais

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Bahan-bahan 3 cawan tepung gadum 1 hingga 1 1/2 cawan air>>untuk stgh adunan, kita gunakan air 3/4 cwn 1 sudu besar marjerin>>yg ni kita gantikan shortening Garam secukup rasa 2 sudu besar susu pekat manis 1 sudu besar minyak masak>>guna minyak masak jagung mazola Cara-cara Air + garam + susu = di kacau = Bahan A Bahan A di campur sedikit demi sedikit dgn tepong (uli cara manual). tp campur semua kalau menggunakan mesin. Campur minyak masak Campur marjerin Uli doh hingga lembut dan elastik. Selepas dough telah siap di buat, tutup dgn kain yg lembab dan rehatkan 30 minit. Buatkan bulat kecil kecil 75gm-90gm setiap satu. ( satu adunan ni boleh dapat dalam 8-10 roti canai) Dan saluti dgn marjerin utk mengelakkan ia dari melekat.(hana salut dengan minyak)>>kita rendam dgn minyak jagung jugak :D Tinggalkan selama 2 jam.>>kita buat semalaman :D Siap utk di tebar dan dibentuk samada nak buat style 4 segi atau style sanggul/pusing Lepas dah masak jangan lupa masa masih panas-panas tu tepukkan roti canai tu guna dua belah tangan macam kat kedai tu...nanti baru timbul segala layer yg kat dalam tu. PETUA utk buat roti canai: 1. Untuk menjadikan roti canai itu LIAT = taruh minyak 2. Untuk menjadikan roti canai itu CRISPY = taruh gula or tambah susu pekat manis 3. Untuk menjadikan roti canai itu lembut sehingga ke petang = uli dgn air sejuk/ais

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Print Recipe 

Bahan-bahan:

3 cawan tepung gadum
1 hingga 1 1/2 cawan air
1 sudu besar marjerin
Garam secukup rasa
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar minyak masak - saya guna minyak zaitun

Cara-cara

Air + garam + susu = di kacau = Bahan A
Bahan A di campur sedikit demi sedikit dengan tepong (uli cara manual). Tapi campur semua kalau menggunakan mesin.
Campur minyak masak.
Campur marjerin.
Uli doh hingga lembut dan elastik. Selepas dough telah siap di uli, tutup dengan kain yang lembab dan rehatkan 30 minit.
Buatkan bulat kecil kecil 75gm-90gm setiap satu. ( satu adunan ni boleh dapat dalam 8-10 roti canai )
Dan saluti dengan marjerin utk mengelakkan ia dari melekat.(saya salut dengan minyak)
Tutup dengan tuala atau plastik wrap dan tinggalkan selama 2 jam atau semalaman.
Siap untuk ditebar dan dibentuk samada nak buat style 4 segi atau style sanggul/pusing. (Saya buat style sanggul).
Lepas dah masak jangan lupa masa masih panas-panas tu tepukkan roti canai  guna dua belah tangan macam kat kedai tu...nanti baru timbul segala layer yg kat dalam tu.

PETUA untuk buat roti canai:

1. Untuk menjadikan roti canai itu LIAT = taruh minyak
2. Untuk menjadikan roti canai itu CRISPY = taruh gula or tambah susu pekat manis
3. Untuk menjadikan roti canai itu LEMBUT sehingga ke petang = uli dgn air sejuk/ais
  
Bahan-bahan 3 cawan tepung gadum 1 hingga 1 1/2 cawan air>>untuk stgh adunan, kita gunakan air 3/4 cwn 1 sudu besar marjerin>>yg ni kita gantikan shortening Garam secukup rasa 2 sudu besar susu pekat manis 1 sudu besar minyak masak>>guna minyak masak jagung mazola Cara-cara Air + garam + susu = di kacau = Bahan A Bahan A di campur sedikit demi sedikit dgn tepong (uli cara manual). tp campur semua kalau menggunakan mesin. Campur minyak masak Campur marjerin Uli doh hingga lembut dan elastik. Selepas dough telah siap di buat, tutup dgn kain yg lembab dan rehatkan 30 minit. Buatkan bulat kecil kecil 75gm-90gm setiap satu. ( satu adunan ni boleh dapat dalam 8-10 roti canai) Dan saluti dgn marjerin utk mengelakkan ia dari melekat.(hana salut dengan minyak)>>kita rendam dgn minyak jagung jugak :D Tinggalkan selama 2 jam.>>kita buat semalaman :D Siap utk di tebar dan dibentuk samada nak buat style 4 segi atau style sanggul/pusing Lepas dah masak jangan lupa masa masih panas-panas tu tepukkan roti canai tu guna dua belah tangan macam kat kedai tu...nanti baru timbul segala layer yg kat dalam tu. PETUA utk buat roti canai: 1. Untuk menjadikan roti canai itu LIAT = taruh minyak 2. Untuk menjadikan roti canai itu CRISPY = taruh gula or tambah susu pekat manis 3. Untuk menjadikan roti canai itu lembut sehingga ke petang = uli dgn air sejuk/ais

Copy and WIN : http://ow.ly/KNIC\
Bahan-bahan 3 cawan tepung gadum 1 hingga 1 1/2 cawan air>>untuk stgh adunan, kita gunakan air 3/4 cwn 1 sudu besar marjerin>>yg ni kita gantikan shortening Garam secukup rasa 2 sudu besar susu pekat manis 1 sudu besar minyak masak>>guna minyak masak jagung mazola Cara-cara Air + garam + susu = di kacau = Bahan A Bahan A di campur sedikit demi sedikit dgn tepong (uli cara manual). tp campur semua kalau menggunakan mesin. Campur minyak masak Campur marjerin Uli doh hingga lembut dan elastik. Selepas dough telah siap di buat, tutup dgn kain yg lembab dan rehatkan 30 minit. Buatkan bulat kecil kecil 75gm-90gm setiap satu. ( satu adunan ni boleh dapat dalam 8-10 roti canai) Dan saluti dgn marjerin utk mengelakkan ia dari melekat.(hana salut dengan minyak)>>kita rendam dgn minyak jagung jugak :D Tinggalkan selama 2 jam.>>kita buat semalaman :D Siap utk di tebar dan dibentuk samada nak buat style 4 segi atau style sanggul/pusing Lepas dah masak jangan lupa masa masih panas-panas tu tepukkan roti canai tu guna dua belah tangan macam kat kedai tu...nanti baru timbul segala layer yg kat dalam tu. PETUA utk buat roti canai: 1. Untuk menjadikan roti canai itu LIAT = taruh minyak 2. Untuk menjadikan roti canai itu CRISPY = taruh gula or tambah susu pekat manis 3. Untuk menjadikan roti canai itu lembut sehingga ke petang = uli dgn air sejuk/ais

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

Emm, memang puas hati dan suka dengan resepi ini. Mudah aje...Apalagi jom kita buat roti canai sendiri!

Selamat Mencuba!

1 comment:

  1. salam singgah..

    mudahnya buat roti canai ..ingatkan ada letak telur .. tak pernah buat lagi ni takut x menjadi.. tapi puas hati kalau buat sendiri kan

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS