Oatmeal Raisins Cookies

Monday, March 17, 2014



Assalamualaikum & Salam Sejahtera, 

Projek menghabiskan stok Quaker Oats dan kebetulan semua bahan yang perlu untuk resepi ni ada di dalam pantri. Di samping itu boleh juga buat bekalan En. HB snacking kat office nanti.

Selain kandungan serat tinggi yang elok untuk kesihatan, rasanya juga sedap dan kena dengan selera En HB. Ikuti resepinya:-


Oatmeal Raisins Cookies
Sumber : Cooking & Recipe
Ingredients:

1/2 Cup(s) (1 stick) plus 6 tablespoons butter, softened
3/4 Cup(s) firmly packed brown sugar
1/2 Cup(s) granulated sugar - saya kurangkan sedikit
2 Eggs
1 Teaspoon(s) vanilla
1-1/2 Cup(s) all-purpose flour
1 Teaspoon(s) Baking Soda
1 Teaspoon(s) ground cinnamon
1/2 Teaspoon(s) salt (optional)
3 Cup(s) Quaker® Oats (quick or old fashioned, uncooked)
1 Cup(s) raisins


Preparations:


Heat oven to 350°F. In large bowl, beat butter and sugars on medium speed of electric mixer until creamy. Add eggs and vanilla; beat well. Add combined flour, baking soda, cinnamon and salt; mix well. Add oats and raisins; mix well. Drop dough by rounded tablespoonfuls onto ungreased cookie sheets. Bake 8 to 10 minutes or until light golden brown. Cool 1 minute on cookie sheets; remove to wire rack. Cool completely. Store tightly covered.
Serving Tips: Bar Cookies: Press dough onto bottom of ungreased 13 x 9-inch baking pan. Bake 30 to 35 minutes or until light golden brown. Cool completely in pan on wire rack. Cut into bars. Store tightly covered. 24 BARS. VARIATIONS: Stir in 1 cup chopped nuts. Substitute 1 cup semisweet chocolate chips or candy-coated chocolate pieces for raisins; omit cinnamon. Substitute 1 cup diced dried mixed fruit. HIGH ALTITUDE ADJUSTMENT: Increase flour to 1-3/4 cups and bake as directed.


Saya buat dua adunan dari resepi di atas. Saya kurangkan sukatan gula pasir jadi rasanya tidak berapa manis. Teksturnya rangup di luar tetapi kenyal atau chewy di bahagian dalam. Saya bakar pada suhu 180 C selama 20 minit. Skoop atau pencedok aiskrim yang saya gunakan bersaiz M jadi kukis agak besar juga selepas dibakar. Kalau nak saiz yang kecil boleh guna sudu teh untuk cedukkan adunan ke atas dulang pembakar dan jangan lupa, mesti alas dulang dengan kertas minyak supaya kukis tak melekat dan mudah nak alihkan kukis dari dulang nanti.


Selamat Mencuba!
  

2 comments:

  1. Nampak rangup betul.
    Kakak ni kalau buat biskut macam ini bila nak raya aje.
    Hari biasa memang tak adalah... beli aje.

    ReplyDelete
  2. Salam...
    nampak menarik jer resepi nih....

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS