Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Projek
menghabiskan stok Quaker Oats dan kebetulan semua bahan yang perlu untuk
resepi ni ada di dalam pantri. Di samping itu boleh juga buat bekalan
En. HB snacking kat office nanti.
Selain kandungan serat tinggi yang elok untuk kesihatan, rasanya juga sedap dan kena dengan selera En HB. Ikuti resepinya:-
Oatmeal
Raisins Cookies
Sumber : Cooking & Recipe
Ingredients:
1/2 Cup(s) (1 stick) plus 6 tablespoons
butter, softened
3/4 Cup(s) firmly packed brown sugar
1/2 Cup(s) granulated sugar - saya kurangkan sedikit
2 Eggs
1 Teaspoon(s) vanilla
1-1/2 Cup(s) all-purpose flour
1 Teaspoon(s) Baking Soda
1 Teaspoon(s) ground cinnamon
1/2 Teaspoon(s) salt (optional)
3 Cup(s) Quaker® Oats (quick
or old fashioned, uncooked)
1 Cup(s) raisins
Preparations:
Heat oven to
350°F. In large bowl, beat butter and sugars on medium speed of electric mixer
until creamy. Add eggs and vanilla; beat well. Add combined flour, baking soda,
cinnamon and salt; mix well. Add oats and raisins; mix well. Drop dough by
rounded tablespoonfuls onto ungreased cookie sheets. Bake 8 to 10 minutes or
until light golden brown. Cool 1 minute on cookie sheets; remove to wire rack.
Cool completely. Store tightly covered.
Serving Tips: Bar Cookies: Press dough onto bottom of
ungreased 13 x 9-inch baking pan. Bake 30 to 35 minutes or until light golden
brown. Cool completely in pan on wire rack. Cut into bars. Store tightly
covered. 24 BARS. VARIATIONS: Stir in 1 cup chopped nuts. Substitute 1 cup
semisweet chocolate chips or candy-coated chocolate pieces for raisins; omit
cinnamon. Substitute 1 cup diced dried mixed fruit. HIGH ALTITUDE ADJUSTMENT:
Increase flour to 1-3/4 cups and bake as directed.
Saya buat dua adunan dari resepi di atas. Saya kurangkan sukatan gula pasir jadi rasanya tidak berapa manis. Teksturnya rangup di luar tetapi kenyal atau chewy di bahagian dalam. Saya bakar pada suhu 180 C selama 20 minit. Skoop atau pencedok aiskrim yang saya gunakan bersaiz M jadi kukis agak besar juga selepas dibakar. Kalau nak saiz yang kecil boleh guna sudu teh untuk cedukkan adunan ke atas dulang pembakar dan jangan lupa, mesti alas dulang dengan kertas minyak supaya kukis tak melekat dan mudah nak alihkan kukis dari dulang nanti.
Selamat Mencuba!
Nampak rangup betul.
ReplyDeleteKakak ni kalau buat biskut macam ini bila nak raya aje.
Hari biasa memang tak adalah... beli aje.
Salam...
ReplyDeletenampak menarik jer resepi nih....