Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Semalam punya cerita, selepas selesai menghabiskan order kek, teringin nak meroti, tapi kali ini saya menggunakan teknik sponge doh/ ibu roti hasil perkongsian dari Lailatul Munira di Kelab Roti, page di FB yang saya tidak akan lupa jengah setiap hari.
Teknik sponge dough ini memerlukan kita memeram yis bersama sebahagian tepung dan air serta gula dari adunan asal selama 2 jam atau lebih elok semalaman sebelum menguli sepenuhnya bersama baki adunan. Memang hasilnya berbeza, lebih gebu dan lembut walaupun saya menggunakan tepung gandum sahaja untuk cubaan pertama ini dan perapan pun selama 2 jam sahaja. Terimakasih Lailatul di atas perkongsian ini. Izinkan saya rakamkan resepinya di sini pula ya.
Roti (teknik Sponge Dough)
( Ikhsan : Lailatul Munira )
Iburoti / sponge dough
Bancuh dulu bahan untuk ibu roti
Perap minimum 2 jam- 12jam pun boleh
Biarkan hingga berbuih kembang. Ketepikan
Satukan bahan selebihnya
Masukkan air sedikit demi sedikit dulu ...jangan masukkan semua
Bila dah jadi doh kasar...masukkan iburoti/ sponge dough yang di perap tadi
dan teruskan menguli hingga elastik
Tambah air kalau perlu
Langkah yang lain tu sama saja...kalau saya lepas uli hingga elastik rehatkan doh selama 20 minit. Selepas tu bolehlah dibentuk mengikut berat dan saiz yang dikehendaki, letakkan inti, biarkan naik/proofing selama 1 jam 15 minit atau mengikut cuaca dan alatan yang ada (proofing machine dsbgnya)
Perap minimum 2 jam- 12jam pun boleh
Biarkan hingga berbuih kembang. Ketepikan
Satukan bahan selebihnya
Masukkan air sedikit demi sedikit dulu ...jangan masukkan semua
Bila dah jadi doh kasar...masukkan iburoti/ sponge dough yang di perap tadi
dan teruskan menguli hingga elastik
Tambah air kalau perlu
Langkah yang lain tu sama saja...kalau saya lepas uli hingga elastik rehatkan doh selama 20 minit. Selepas tu bolehlah dibentuk mengikut berat dan saiz yang dikehendaki, letakkan inti, biarkan naik/proofing selama 1 jam 15 minit atau mengikut cuaca dan alatan yang ada (proofing machine dsbgnya)
Selamat Mencuba!
tudiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... gebunyaaaaaa... terbunjal bijik mata ni tengok tau..
ReplyDeletepunya la gebu .. dasyat tul buat doh roti..
salam kenal, singgah & follow sini
ReplyDeleteAssalam
ReplyDeleteGeram tgk, gebuss
musim wat roti yer sekarang kak....
ReplyDeleteLau guna Bread Maker camner ya sbb kena mskkan bhn cecair terlebih dahulu barulh diikuti bhn2 pejal berikutnya...
ReplyDeleteTak pasti lah Lina, akk tak pnah guna BM.
DeleteAssalam..nak tanya bahan ibu roti tu kena uli bg jadi doh baru perap 12 jam ke just campur2 n perap ja
ReplyDeleteAssalam..nak tanya bahan ibu roti tu kena uli bg jadi doh baru perap 12 jam ke just campur2 n perap ja
ReplyDeleteIbu roti mmg kena msk semua sekali ke
ReplyDelete