Roti Naik - Tok Mak

Sunday, November 10, 2013



Assalamualaikum & Salam Sejahtera, 

Hah, dah asal bukak FB jer tengok rakan-rakan dok menayang gambar roti kan kan...jangkit dah virus dia ke sini. Dah lama pun tak meroti...kalau meroti pun cuma untuk pizza si bujang tu aje. Kali ni betul-betul meroti dan bukan itu aje...meroti dengan resepi dari Tok Mak yang famos amos tu.

Mula-mula tadi risau gak sebab cuaca agak mendung gitu, kata orang kelembapan pun boleh mempengaruhi roti yang dihasilkan yerk. Tapi mujurlah sang mentari mula menyerlahkan sinarnya...chewah.


Resepi ni memang menggunakan resepi asal Tok Mak tapi disebabkan resepi yang saya C&P dari Tok Mak tu huruf besau jadi saya telah mengkopi semula resepinya dari blog Mas. Saya juga rujuk di blog Yatie untuk mendapatkan saiz roti yang sesuai. Terimakasih ya Mas dan Yati.
 

Dari adunan ni saya buat 3 jenis roti, mini pizza (4 keping dengan berat doh 100g tiap satu), roti bun yang ditabur gula dan cheddar cheese (50g tiap satu, guna loyang 7 inci) dan roti cheese (4 keping dengan berat 73g tiap satu). Memang puas hatilah sebab dapat banyak...boleh tabur cheese ikut suka hati (macam kata Chef Ammar). Makan panas-panas memang perghhhh.

Mini Pizza untuk lunch tadi.

Roti Naik Tok Mak
Resepi Asal: Tok Mak
 Sumber : Mas & Yatie
Bahan :
500 g tepung high protien @ tepung gandum @ tepung roti - saya guna tpg gandum
1 biji telur

3/4 cawan gula halus
1 sudu besar susu tepung  - Mas ikut Ika gantikan horlicks ( saya guna susu tepung )
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar marjerin
1 sudu besar shortening
1 peket mauripan (11g)
campurkan susu pekat manis + telur + tambah air...jadikan 300 ml semua sekali

***utk pastikan yis hidup....sy campurkan skali yis dlm bancuhan air diatas....sy guna air suam panas...jika yis berbuih...maksudnya sedia utk diguna...jika sebaliknya...jgn guna...(resepi tok mak x tulis cam ni....maaf tok mak...sy ubh sbb nk tgk yis ok ke x) - ( saya pun buat camni )
Mas tak campur pun yis ngan campuran air tu, tuang jerk yis dengan bahan2 diatas, Alhamdulillah, roti tetap lembut gebu ...  ^__^

Cara :
Dalam mangkuk...
Masukkan tepung dan gula halus...masukkan adunan 300ml air tu...gaul sebati....
Masukkan marjerin dan shortening...gaul rata....
Teruskan uli hingga adunan lembut, licin serta elastik...

Perapkan doh sehingga naik sekali ganda...tumbuk2 doh utk kuarkan angin...bulatkan       kecik2...susun dlm loyang...yg dah di griss....perap lagi sejam, untuk buat doh pizza boleh kurangkan kuantiti gula.
Bakar dalam oven 180...selama 20 minit atau hingga masak...dengan api atas bawah
Kaedah lain menggunakan Bread Maschine boleh set kan mcm biasa utk buat doh.

 ( Saya gaulkan dulu semua bahan dalam mangkuk mixer lepas tu uli doh dengan mixer (guna pemukul roti) selama 25-30 minit ). Perap selama 1 1/2 jam.


Mini Pizza
Roti Keju ( masih lembut walaupun dah sejuk...dok ada lagi tu )

 Roti Manis Berkeju ( leh buat tuk sarapan esok)

Gebus gebas..

Lain hari kita cuba Roti Loyang JB Liza Othman yang tak kurang malatop nya tu pulak ya. 

Selamat Mencuba...

10 comments:

  1. salam...
    gebunya roti..
    kalau buat x pernah segebu mcm ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sya, guna resepi Tok Mak ni mmg simple dan best...guna tepung gandum aje pun jadik.

      Delete
  2. mmg tgh virus roti skrg :) tun pun jangkit, dh 2kali meroti minggu nih. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, ni pun ingat nak buat lagi, dah beli stok yis dah.

      Delete
  3. salam kak mars, mal apun dah cuba resepi tokmak ni. mmg best!

    http://alamroon.blogspot.com/2013/10/roti-naik-pahang-tok-mak.html

    ReplyDelete
  4. salam kak mars, mala pun dah cuba resepi tokmak ni, mmg best sbb guna tepung gandum saja.

    http://alamroon.blogspot.com/2013/10/roti-naik-pahang-tok-mak.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg best kan Mala, mudah aje buat nya.

      Delete
  5. tq berkongsi resepi sama2 yer .. lama x kesini. harap semuanyer ok yer !

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS