Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Tak jemu-jemu buat kek pisang guna resepi yang satu ni...memang gebu dan moist aje. Tabur pulak dengan almond flakes dan chocholate rice, bertambah sedap bila dikunyah. Kena pulak dengan secangkir teh o panas..emmmm. Jemput....
Kek Pisang Gebu
2 cwn tepung gandum
1 sdt baking powder
1 sdt baking soda
1 sdt baking powder
1 sdt baking soda
1 sb ovelette
3/4 cawan gula castor
1 cawan pisang lenyek - saya tambah lagi setengah cwn
120 ml minyak masak
3 biji telur gred A
Badam flakes & coklat chip/urai - optional
1 cawan pisang lenyek - saya tambah lagi setengah cwn
120 ml minyak masak
3 biji telur gred A
Badam flakes & coklat chip/urai - optional
Cara:
Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder dan griskan acuan kek. Panaskan oven 160 Celcius.
Putar semua bahan menggunakan blender atau food processor.
Putar sehingga adunan likat, selepas itu masukkan dalam acuan kek, taburkan coklat urai serta kepingan badam. Bakar pada suhu 160 darjah selama 50 minit atau satu jam.
Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment
Terimakasih atas komen yang segar