Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Di sini hujan renyai-renyai dari petang semalam. Pagi ni cuaca pun mendung aje semendung perasaan di hati..chewah.
Hari ni terlebih rajin buat Egg Tart @ Tart Telur. Sebenarnya dah beberapa kali si bujang kecil kat rumah ni minta di buatkan Tart Telur ni. Setiap kali ke kedai kek atau ke pasaraya, bila ternampak acuan aluminium untuk tart selalu teragak-agak nak ambil sebab belum ada seru nak buat, tapi hari ni bila rajin nak buat tak ada pulak acuan tu hu hu. Jadi terpaksalah guna acuan cis tat ni.
Pagi tadi dok google lagi sekali resepi Egg Tart, akhirnya resepi dari ruang AllRecipe ni yang jadi pilihan sebab agak mudah ramuannya. Tapi saya buat separuh aje dari resepi ni. Tapi masih ada berbaki fillingnya, lain kali saya akan buat 3/4 dari resepi untuk crust nya sedang elok lah untuk 1/2 ramuan fillings. Alhamdulillah, kejadiannya tak mengecewakan...sedapp! Lain kali boleh buat lagi.
Baki filling nya pun saya bakar sekejap sebab anak saya memang suka kalau makan fillings nya begitu saja :)
Baki filling nya pun saya bakar sekejap sebab anak saya memang suka kalau makan fillings nya begitu saja :)
Egg Tart
Sumber: All Recipe
Print Recipe
Ingredients:
Serves : 12
Crust:
125g icing sugar
375g plain flour
225g
butter
1
egg, beaten
1
dash vanilla extract
Filling:
125g
caster sugar
350ml
water
9
eggs, beaten
1
dash vanilla extract
225ml
evaporated milk - saya guna full cream milk, next time nak guna susu sejat
Method:
In a
medium bowl, mix together the icing sugar and flour. Mix in butter with a fork
until it is in small crumbs. Stir in the egg and vanilla until the mixture
forms a dough. The texture should be slightly moist. Add more butter if it is
too dry, or more flour, if the pastry seems greasy. Shape pastry into 3cm
balls, and press the balls into tart moulds so that it covers the bottom, and
goes up higher than the sides. Use 2 fingers to shape the edge into an A shape.
Preheat
the oven to 230 C / Gas 8. Combine the caster sugar and water in a medium
saucepan, and bring to the boil. Cook until the sugar is dissolved, remove from
heat and cool to room temperature. Strain the eggs through a sieve, and whisk
into the sugar mixture. Stir in the evaporated milk and vanilla. Strain the filling
through a sieve, and fill the tart shells.
Bake for
15 to 20 minutes in the preheated oven, until golden brown, and the filling is
puffed up a little bit.
Note
Full
fat milk will work as a substitute for evaporated milk.
Ni khas untuk si bujang kecil...dah kehabisan acuan cis tat, guna muffin tray aje.
Wassalam...
mala pun tak tercuba lagi egg tart ni ... nak cuba la nanti
ReplyDeletesedapnya..mcm nak cuba jgk la...
ReplyDeleteAssalam
ReplyDeleteSedapnya. Rasa skrg gak nk buat he hee Lama duk simpan resepi tart telur ni tp lum terbuat lg