Egg Tart @ Tart Telur

Friday, September 27, 2013



Assalamualaikum & Salam Sejahtera, 

Di sini hujan renyai-renyai dari petang semalam. Pagi ni cuaca pun mendung aje semendung perasaan di hati..chewah. 

Hari ni terlebih rajin buat Egg Tart @ Tart Telur. Sebenarnya dah beberapa kali si bujang kecil kat rumah ni minta di buatkan Tart Telur ni. Setiap kali ke kedai kek atau ke pasaraya, bila ternampak acuan aluminium untuk tart selalu teragak-agak nak ambil sebab belum ada seru nak buat, tapi hari ni bila rajin nak buat tak ada pulak acuan tu hu hu. Jadi terpaksalah guna acuan cis tat ni.

Pagi tadi dok google lagi sekali resepi Egg Tart, akhirnya resepi dari ruang AllRecipe ni yang jadi pilihan sebab agak mudah ramuannya. Tapi saya buat separuh aje dari resepi ni. Tapi masih ada berbaki fillingnya, lain kali saya akan buat 3/4 dari resepi  untuk crust nya sedang elok lah untuk 1/2 ramuan fillings. Alhamdulillah, kejadiannya tak mengecewakan...sedapp! Lain kali boleh buat lagi.
Baki filling nya pun saya bakar sekejap sebab anak saya memang suka kalau makan fillings nya begitu saja :)


Egg Tart

Sumber: All Recipe

Print Recipe 

Ingredients:

Serves : 12

Crust:
125g icing sugar
375g plain flour
225g butter
1 egg, beaten
1 dash vanilla extract

Filling:

125g caster sugar
350ml water
9 eggs, beaten
1 dash vanilla extract
225ml evaporated milk - saya guna full cream milk, next time nak guna susu sejat

Method:

In a medium bowl, mix together the icing sugar and flour. Mix in butter with a fork until it is in small crumbs. Stir in the egg and vanilla until the mixture forms a dough. The texture should be slightly moist. Add more butter if it is too dry, or more flour, if the pastry seems greasy. Shape pastry into 3cm balls, and press the balls into tart moulds so that it covers the bottom, and goes up higher than the sides. Use 2 fingers to shape the edge into an A shape.
Preheat the oven to 230 C / Gas 8. Combine the caster sugar and water in a medium saucepan, and bring to the boil. Cook until the sugar is dissolved, remove from heat and cool to room temperature. Strain the eggs through a sieve, and whisk into the sugar mixture. Stir in the evaporated milk and vanilla. Strain the filling through a sieve, and fill the tart shells.
Bake for 15 to 20 minutes in the preheated oven, until golden brown, and the filling is puffed up a little bit.

Note

Full fat milk will work as a substitute for evaporated milk.





Ni khas untuk si bujang kecil...dah kehabisan acuan cis tat, guna muffin tray aje.


Wassalam...

3 comments:

  1. mala pun tak tercuba lagi egg tart ni ... nak cuba la nanti

    ReplyDelete
  2. Assalam
    Sedapnya. Rasa skrg gak nk buat he hee Lama duk simpan resepi tart telur ni tp lum terbuat lg

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS