Spaghetti Chicken Ball

Thursday, March 21, 2013



Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Semoga kita semua sentiasa dalam limpahan kurniaan Allah SWT hendaknya. Amin...

Spaghetti...emm kalau saya makan ni kena ada 2-3 ketul cili api dalam pinggan. Makan dia, lepas tu gigit cili api...kalau tak, tak berapa jalan. Ate ( sebut loghat Perak ya), lidah udah lidah Melayu nak makan Italian...mana mau yerk? Habih, takkan nak buat sos spaghetti guna tempoyak pulak kan. Eh... buleh gak traiii guna tempoyak...rasa dah ada masam-masam cam tomato...tinggal bau ajelah. Nak traii boleh ni, Spaghetti...yak keh keh. Abih dicarut dek Giada @ Home sebab derhakakan resepi nenek-moyang dia. Apa aje aku dok merapu nih.


Sebenarnya, mee spaghetti dan minced chicken ni dah lama kedapatan kat dapur...nak goreng nampak gaya nanti saya aje yang kena perabih. Lalu, beberapa hari lepas, Encik HB ada function jadi tinggal kami dua beranak aje. Tanya anak, nak makan apa malam ni... mak buat spaghetti dengan chicken ball nak? Dia kata okay...so saya pun okaylah.

Saya hentam aje buat chicken ball ni.. Main letak aje semua jenis serbuk yang ada kat dapur tu..Tinggal serbuk papan aje saya tak letak. Tapi kalau dia ada rasa pun mau saya letak gak kot, keh keh. Masa nak up-date entri baru saya check kat Google...mana tahu main boh aje kang merapu pulak. Tapi mujur tak lari dari resepi-resepi yang ada...okay gak...Mula-mula risau gak kot-kot dia lembik sebab tak letak kuning telur tapi mujur elok aje. Lepas bakar, bila tekan ngan jari, toik dia naik balik. Malah rasa chicken ball ni pun not bad...lembut dan gebu cam cekodok pun ada. Mungkin sebab guna serbuk cornflakes (nak perabih stok cornflakes). Kalau dapat makan ngan sos yang macam kat Ikea tu pun okey gak ni. Okaylah, resepinya kat bawah..:-

Healthy Chicken Ball
Print resepi ) 

Bahan:

600g ayam hancur
2 ulas bawang putih – tumbuk @ hiris halus *
1 sb daun basil  yang di racik halus *
1 sk oregano kering *
1 sdt serbuk lada hitam*
1 sdt serbuk paparika*
½ sdt serbuk lada putih*
1 cwn cornflakes – hancurkan *
1 sdt sos Lea Pearrins - opt
2 sb sos tomato
Garam secukup rasa

Cara:

Campurkan semua bahan bertanda * dan gaul rata.

Masukkan ayam hancur, sos tomato dan garam. Gaulkan hingga sebati saja. Bulat-bulatkan ikut saiz yang disukai. Letakkan di atas dulang pembakar yang dialas dengan kertas minyak atau griskan dulang dengan butter.  Biarkan dalam peti sejuk selama 1-2 jam. Panaskan oven pada suhu 200 Celcius  dan bakar selama 15-20 minit @ ikut kesesuaian oven masing-masing. Saya bakar guna kepanasan atas dan bawah tapi letak rak pada aras paling bawah. Jangan terlalu garing sebab nanti chicken ball tu tak moist pulak. Kalau suka boleh juga tambah cheese dalam campuran. 


Sos spaghetti masih menggunakan resepi yang sama seperti yang pernah dicuba sebelum ni.

Wassalam...

14 comments:

  1. sedap plak nmpk pepagi ni...buat bekpes pun sodap ni....:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chicken ball tu lembut..kalau buat sos dia lagi sedap...

      Delete
  2. salam pagi marsita.... besar nya chicken meat ball tu...geram tengok..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Mori...saja buat besar2...hi hi

      Delete
  3. salam kak...sedapnyer tgk speghetti akak ni...tgk chicken ball dia...perghhh,...sedapnye.....nak kena try gak la hujung minggu ni...sedapnyer kak....

    ReplyDelete
  4. Assalam k.mar...nyaris termiss nk slurpp panna cotta kt bwh tu...nyamannn....errr patutla saya tersedak2 aje dr semlm...

    ReplyDelete
  5. wow....memang best nie.....tq untuk resepi nie ye.....

    ReplyDelete
  6. Dah lama k.gee tak makan spaghetti... nak mintak sepiring... heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi hi Kak G, nanti kami antar sepinggan.

      Delete
  7. Sedapnyeee....kalau PH makan Mas punya spaghetti, mesti tergolek-golek dengan chicken ball sekali :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi hi...takut tak sempat tergolek dlm pinggan terus masuk mulut...ngap:)

      Delete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS