Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Salam sayang buat semua. Syukur kerana masih diberi ruang dan peluang untuk terus bernafas, diusia yang baru aje mencecah lagi setahun kira-kira 24 jam yang lalu. Sebelum itu, ribuan terimakasih atas ucapan sempena hari lahir dari keluarga dan teman semua buat saya. Amat saya hargainya.
Sekejap aje kita dah sampai ke bulan terakhir di suku tahun pertama kan? Di sini pun hujan saja minggu ni...cuaca lembap, mood pun secara tak langsung agak lembap jugak..:(
Ini sebenarnya entri tertunggak...pemanis mulut hasil dari apa yang tersedia di dapur aje. Ilham dari Giada de Laurentiis yang saya tonton selalu. Saya ubah-suaikan ikut apa yang ada di dapur.
Pineapple-Peach
Crumble
(Untuk 4
ramekins , tinggi 3.5 x lebar 2 inci )
( Print resepi)
Bahan:
Filling:
1 cwn nenas dalam tin – toskan, potong 4
Filling:
1 cwn nenas dalam tin – toskan, potong 4
1 cwn peach
dalam tin – toskan, potong 4
3/4 tsp serbuk kayu manis
3/4 tsp serbuk kayu manis
1/4 tsp tepung
ubi
Crumble Topping:
1/2 cwn tepung gandum
Crumble Topping:
1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn kacang
tanah panggang (boleh ganti dengan oats atau kacang lain)
125 g @ 1/2 cwn unsalted butter (baru keluar peti ais dan potong dadu)
125 g @ 1/2 cwn unsalted butter (baru keluar peti ais dan potong dadu)
1/2 cwn gula
perang
1/4 tsp garam
halus
Cara:
Letakkan rak oven di tengah-tengah. Panaskan oven pada suhu 180 Celcius. Griskan 4 ramekin. Ketepikan.
Untuk filling: Campurkan semua bahan filling dan gaul rata. Masukkan sama banyak ke dalam 4 ramekin tadi.
Letakkan rak oven di tengah-tengah. Panaskan oven pada suhu 180 Celcius. Griskan 4 ramekin. Ketepikan.
Untuk filling: Campurkan semua bahan filling dan gaul rata. Masukkan sama banyak ke dalam 4 ramekin tadi.
Untuk
topping: Dengan menggunakan food processor, campurkan tepung, kacang, garam,
gula dan butter. Putarkan dengan menggunakan ‘pulse’ sehingga campuran menjadi
seperti serbuk peas.
Sudukan topping ke atas filling tadi. Letak ramekin atas dulang pembakar dan bakar selama 18-20 minit atau sehingga topping kekuningan dan filling kelihatan berbuih. Sejukkan selama 10 minit dan boleh dihidang bersama aiskrim jika suka.
Sudukan topping ke atas filling tadi. Letak ramekin atas dulang pembakar dan bakar selama 18-20 minit atau sehingga topping kekuningan dan filling kelihatan berbuih. Sejukkan selama 10 minit dan boleh dihidang bersama aiskrim jika suka.
Sampai sini dulu...salam sayang sekali lagi buat semua....muahhh!
Wassalam...
Nak sikit. :)
ReplyDeleteAssalamualaikum Marsita... tengok crumble tu meleleh kat tepi remkins tu... mengiurkan... nk ckit leh...
ReplyDelete