Bubur Kacang Hijau dan Ucapan Selamat Tinggal...

Tuesday, February 05, 2013


Assalamualaikum & Salam Sejahtera,  

Memang sedih bila nak taip entry hari ni :( Macam tak percaya aje saya akan meninggalkannya, sedangkan baru 7 bulan bermesra dengan teman-teman semua melaluinya.....Mymintroom nak ucapkan Selamat Tinggal buat temanku...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.

.
.
.
Streamyx... dan
Selamat Bertemu kembali dengan Unifi...hi....hi...
Jangan Mareee yer...nanti kena jual:)

Sebenarnya, semalam setengah hari suntuk dok melayan servis baru ni. Ordernya tahun lepas lagi tapi baru tahun ni pasang. Itupun sebab buat re-order minggu lepas. Kalau tak memang nak cancel aje. Tapi okay lah berbaloi jugak compare ngan Streamyx.

Kalau dulu antara blog yang bila saya buka memang slow habis ialah blog The Writer's Cooking, SBK, CT Delima serta blog adik-adikku Qasey Honey dan Zila 4ever sedangkan blog-blog inilah antara blog yang saya suka kunjungi. Tapi semalam bila buka blog yang paling slow - The Writer's Cooking pun walawei laju giler. Pendek kata memang puas hatilah setakat ni.

Okaylah berbalik ke entry resepi bodo-bodo aje hari ni ya.

Beberapa kali buat bubur ni tapi ini kali pertama post. Sebelum ni selalu campur dengan durian tapi yang ini kosong dan bodo-bodo aje macam Kak Gee selalu kata:). Cik Suami tak berapa suka yang campur sagu jadi kalau buat bubur kacang tak pernah campur sagu.



Bubur Kacang Hijau 
 Klik!  untuk print resepi )
  
Bahan:

1 cawan kacang hijau
1 cawan santan
Seketul gula melaka
Air secukupnya
Sehelai daun pandan
Garam dan gula secukupnya

 Cara:

Rebus kacang sebentar, buang airnya dan gantikan dengan air lain dan 
terus rebus lagi sehingga kembang.
Masukkan daun pandan.
Masukkan santan dan gaul hingga sebati. Kalau tak suka pekat tambahkan air.
Masukkan pula gula melaka dan kacau sehingga gula hancur.
Akhir sekali, masukkan gula secukup rasa dan secubit garam untuk menaikkan rasa lemak.

 Wassalam...
 

5 comments:

  1. cam nie kita pun nak tukar ke unifi ...hehehe... bubur tu nampak yummyy

    ReplyDelete
  2. Ingatkan nak ckp babai kat kita tadi huhuhu..saspen!!!

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS