Friday, November 30, 2012

Cream Puff with Durian Fillings


Assalamualaikum & Salam Sejahtera, 

Alhamdullillah, dikurniakan kesihatan untuk bertemu sekali lagi di hari Jumaat ini. Harap teman semua sihat jua hendaknya ya.  Hujung minggu ni masih pack dengan memenuhi undangan kenduri lagi...kenduri kahwin ada, kenduri anak berkhatan pun ada..:)
 
Entri ni entri penutup untuk minggu ni. Sebenarnya, Cik Suami ada bawa balik durian nak dekat separuh penuh kereta pick up dia Isnin yang lepas. Pening kepala saya tengok. Umur dah dekat ehem..ehem ni bukan boleh layan durian sangat kan. Lagipun tak elok untuk pesakit SLE sebenarnya makan durian berlebihan ni. Jadi saya bagi kat jiran-jiran dan panggil anak-anak sedara datang rumah makan. Seronok betul dia orang. Dapat durian free:)


Harga durian pun murah sekarang ni sebab supply banyak. Tapi saya tak pernah beli lagilah setakat ni sebab asyik dapat free aje. Balik kampung pun ada durian jugak. Dalam peti ais tu ada 2 tupperware besar "frozen durians pulps". Saja simpan. Bila "off season" bolehlah buat apa-apa yang patut kalau teringin, kan? Tapi yang paling feveret tentulah tempoyak. Tempoyak dah ada 2 bekas...emmm yum yum..


Dah makin ramai rakan blogger yang mencuba Durian Crepe yang famous amos tu...tapi saya belum sampai hasrat di hati heh heh. Kali ni saya cuba buat Cream Puff (dengan inti durian) yang tak pernah saya buat seumur hidup. Resepinya agak mudah saja rupanya.  Resepi Cream Puff saya ambil dari Yani. Memang mudah dan berbaloi untuk dicuba. Puffnya memang lembut. Resepi durian fillings pula saya olah dari blog Sweetylicious.


Cream Puff
Sumber: Yani

Bahan:

100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak (1/2 cup)
2 biji telur(100g)

Cara:

Mula-mula, panaskan oven pada suhu 200C. (Saya guna suhu 180 C)
Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Kalau guna loyang kuih tak payah alas kertas aluminium, terus aje sapukan butter
Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan telur putih bercampur.
Tepung gandum di ayak.
Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
Masukkan telur, kacau cepat-cepat 
Masukkan adunan ke dalam piping bag.
Gunakan nozel 1 cm. Kalau tak de potong aje bucu plastik anggaran 1 cm. Pipe kan ke atas dulang
Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik. Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200C (saya guna 180C) selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180C (saya turunkan ke 160C) dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan cream custard.


Durian Fillings:
Sumber: Sweetylicious
Diolah semula: mymintroom

Bahan:

Isi dari 4 ulas durian
1 tbsp susu segar
2 tbsp madu
100g  Dairy whipping cream

Cara:

Whisk whipping cream hingga lembut dan bertanduk.
Dalam mangkuk lain campurkan isi durian dengan susu dan madu. Kacau dengan spatula hingga sebati.
Campurkan cream dan campuran durian dan kacau hingga sebati. Sejukkan dalam peti ais hingga sedia untuk diisi ke dalam cream puff.

Wassalam..

8 comments:

  1. durian durian durian hhaha sedap tu creampuf durian gud idea mesti wangi sangat kan, durian ad ani boleh try Mar..

    ReplyDelete
  2. Sedapnya. Sana sini asyik citer pasal durian.

    ReplyDelete
  3. wahhh kak mar..durian jgk..mmg domam durian sana sini kan...dh lama x mkn cre pff..nampak sedapp tue:)

    ReplyDelete
  4. wah semua durian yer skrg..hihi...lama dah QH xbuat cream puff..tgk ni teringin lak nk buat jap lg..hehe

    ReplyDelete
  5. Sedapnya.yummy..pantang tengok durian ni sebenarnya...nak gi MAHA tak berkesempatan lagi..

    ReplyDelete
  6. sedap tu kak...bahagianya kalau dpt rasa tp kalau je la kan hehe...

    kemain popular dorian skrg ni...mcm2 resepi ada :)

    ReplyDelete
  7. baru dpt singgah baca hari ni tq share ye

    ReplyDelete
  8. baru planning nak wat cream puff inti doyan...

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar