Kurma Kambing

Monday, July 02, 2012

Bahan-bahan:
Daging Kambing 600g potong sederhana kecil
Bawang merah 5 biji (Mint Room guna bawang besar sebiji) - hiris
 Bawang putih 2 ulas - hiris
Sedikit halia - hiris
 Kulit kayu manis 1
Bunga Lawang 2
Buah pelaga 2 bj
Sebungkus kecil rempah kurma
2 biji cili merah (belah dua, belah smapai pangkal je)- optional
Bawang besar potong 4
setengah cawan yogurt
setengah cawan kacang tanah (goreng dan blend hingga lumat)
1 cawan air (kalau nak kurangkan pekat pada kuah, tambah sedikit air)
Minyak untuk menumis

Cara:
1)Tumis hirisan bawang merah,bawang putih dan halia serta kulit kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga hingga naik bau.
2)Masukkan rempah kurma dan tumis lagi hingga pecah minyak.
3)Masukkan daging kambing dan masak hingga lembut.
4)Masukkan ubi kentang.
5)Garam secukup rasa.
6)Masukkan yogurt dan kacang tanah yang telah ditumbuk dan masak lagi hingga sebati.
7)Masukkan bawang (yang dibelah 4) dan cili merah.

Nota: Kalau sukakan santan, boleh gantikan kacang tanah tu dengan santan ya...

No comments:

Post a Comment

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS