Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Entri tertunggak lagi nampaknya. Kek yang dah lama habis ni saya buat sebab kebetulan ada lebihan kek span coklat. Tak tahu nak buat apa. Timbul idea kek coklat kastad. Resepi Kastad Coklat nya saya skodeng dari blog Syapex Kitchen , manakala resepi Coklat Keju Leleh tu saya olah ikut citarasa sendiri. Untuk kek span coklat pulak saya guna resepi kegemaran saya. Jadi bila ada yang di olah sendiri tu, ambik masa sikit nak menaipnya.
Kek ni rasanya tak terlalu manis, "Macam aiskrim rasa dia, mak" kata anak bujang. Tak hairanlah kejap benar dah selesai. Kalau ada yang nak mencuba jom tengok resepinya.
Kek Coklat Kastad
Olahan: Marsita (Mymintroom)
Kek Span Asas
Coklat/Vanila/Pandan/Oren
110g tepung superfine *
40g serbuk koko *
1sk baking powder * diayak
150g gula kastor (saya guna gula halus)
5 biji telur A
1sb ovalete
80ml air / susu cair (saya guna air)
80ml mentega cair / minyak masak (saya guna minyak masak)
Panaskan oven 175 C.
Pukul telur + gula + ovalete + campuran tepung hingga kembang dan gebu
Masukkan air - pukul hingga adunan benar-benar gebu dan ringan
Masukkan minyak,kaup balik dgn senduk hingga sebati
Tuang ke dalam loyang 8x8 @ loyang bulat 9 inci (saya guna 8x8) yg telah dilapik kertas
Bakar 45 min @ 175C
Dah masak,keluarkan dr oven dan terbalikkan atas redai kek selepas 5 minit. Lepas tu keluarkan kek dan terlentangkan,biar hingga sejuk
****Jika nak buat kek span vanila..tukarkan sahaja kuantiti tepung kpd 150g dan koko tak payah letak serta tambah 1sk serbuk vanila.
****Jika nak buat kek span pandan / oren...tukar kuantiti tepung kepada 150g dan koko tak payah letak serta 80ml air tukarkan kpd 80ml jus pandan/jus oren.
110g tepung superfine *
40g serbuk koko *
1sk baking powder * diayak
150g gula kastor (saya guna gula halus)
5 biji telur A
1sb ovalete
80ml air / susu cair (saya guna air)
80ml mentega cair / minyak masak (saya guna minyak masak)
Panaskan oven 175 C.
Pukul telur + gula + ovalete + campuran tepung hingga kembang dan gebu
Masukkan air - pukul hingga adunan benar-benar gebu dan ringan
Masukkan minyak,kaup balik dgn senduk hingga sebati
Tuang ke dalam loyang 8x8 @ loyang bulat 9 inci (saya guna 8x8) yg telah dilapik kertas
Bakar 45 min @ 175C
Dah masak,keluarkan dr oven dan terbalikkan atas redai kek selepas 5 minit. Lepas tu keluarkan kek dan terlentangkan,biar hingga sejuk
****Jika nak buat kek span vanila..tukarkan sahaja kuantiti tepung kpd 150g dan koko tak payah letak serta tambah 1sk serbuk vanila.
****Jika nak buat kek span pandan / oren...tukar kuantiti tepung kepada 150g dan koko tak payah letak serta 80ml air tukarkan kpd 80ml jus pandan/jus oren.
Sementara kek masak boleh sediakan kastad coklat dan coklat cheese topping.
Kastad
Coklat
Bahan:
500 ml susu cair
1/2 cawan gula kastor
1 sdt agar-agarserbuk
50 gm tepung Hoen Kwe warna putih
Secubit garam
1 sudu makan serbuk koko
Cara:
Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Masak
sambil mengacau-ngacau dengan whisk
hingga adunan likat.Bila dah likat, tutup api. Jangan terlalu likat sangat
sebab nanti susah nak layer pada kek.
Coklat Keju Leleh
125g cream cheese
200g non UHT whipping cream
- putar hingga kental, ketepikan
½ cwn susu pekat manis
100g coklat masakan -
cairkan dengan kaedah double boiler, ketepikan
¼- ½ cwn air suam atau susu
full cream
Cara:
Putar cream cheese hingga
licin dan tak berketul. Masukkan susu pekat manis, putar lagi hingga sebati.
Masukkan coklat masakan, putar lagi. Masukkan whip cream dan putar perlahan
hingga sebati. Akhir sekali masukkan air suam perlahan-lahan sambil teruskan
putar hingga mendapat kepekatan yang dikehendaki. Kalau suka lemak lagi boleh ganti dengan susu full cream. Simpan dalam peti sejuk hingga nak diguna.
Cara melapis kek:
Sediakan loyang (saya guna
loyang 7 inci). Lapik dasar loyang dengan plastik dan lebihkan keratan
plastik hingga ke permukaan loyang supaya senang nak keluarkan kek dari loyang. Kalau guna loyang spring
foam, tak perlu letak plastik.
Ambil sekeping kek letak di
atas loyang.
Kemudian tuang sedikit
kastad dan ratakan. Letakkan lapisan kek yang kedua.Curahkan lebihan kastad ke atas lapisan kedua.
Simpan sejam di dalam peti
sejuk supaya kastad mengeras sedikit.
Keluarkan kek dari loyang
dan pindahkan ke dalam bekas yang disukai, dan tuangkan cheese topping.
Masukkan semula dalam peti sejuk beberapa jam. Boleh tabur dengan serbuk coklat
sebelum dihidang. Kek ni sedap dimakan sejuk.
Selamat Mencuba!
Sedapnya tgk lelehan atas tu...nnti nak try la...1 hri nnti la...hehe...
ReplyDeletemenggodanya tengok lelehan topping cheese tu..yummy..!!!
ReplyDeletemenggiurkan..
ReplyDelete