Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Terlebih rajinlah sudah menup-date blog ni aishhh. Lepas gian hi hi. Dah lama nak cuba buat roll cake aka swiss roll ni, saja nak cuba. Kebetulan pulak ada lebihan cream cheese topping, boleh habiskan sekali. Kali pertama cuba, Alhamdulillah tak mengecewakan cuma warnanya saja
tak cukup merah sebab tersalah letak sukatan pewarna merah. Teksturnya pun lembut dan rasapun tak terlalu manis.
Resepi RVRC ni saya terjumpa di halaman FB, dah copy resepinya tapi lupa pulak nak copy nama tuan punyanya sekali...nak cari balik alamat memang tak jumpa dah kot. Maaf ya kepada tuan punya resepi dan harap halalkan saya berkongsi di sini pulak.
Red
Velvet Roll Cake
Olahan
: Marsita
Bahan A
4
biji kuning telur
40g
minyak
40g
air
20g
gula kastor
70g
tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking powder
2
sb serbuk koko – saya
tambah
1 sudu the esen vanilla
2 sudu besar pewarna merah – saya terletak 2 sk
1 sudu the esen vanilla
2 sudu besar pewarna merah – saya terletak 2 sk
Cara Bahan A
1.Putar kuning telur dan gula hingga kembang kelajuan sedehana.
2.Masukkan air,minyak,esen vanilla dan pewarna,putar sebati.
3.Masukkan tepung dan baking powder,gaul sebati cara kaup balik.( ketepikan )
(saya
ayak tepung, serbuk koko dan baking powder dahulu)
Bahan B
4 putih telur
1/2 sudu teh cream of tartar
50g gula kastor
Cara Bahan B
Putar putih telur hingga berbuih dengan kelajuan tinggi.
Masukkan gula putar hingga kembang.
Masukkan cream of tartar,putar dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan gebu (bertanduk)
Ambil 1/4 cwn adunan B tuang ke dalam adunan A,gaul kaup balik hingga sebati.
Kemudian tuang bahan A ke dalam bahan B,gaul sebati cara kaup balik.
Tuang adunan dalam loyang yang digris dengan butter dan dialas dengan kertas minyak, dan bakar ( saya guna loyang 10x10 inci)
Bakar 160'c selama 25 minit.( ikut oven msng2 )
Bahan B
4 putih telur
1/2 sudu teh cream of tartar
50g gula kastor
Cara Bahan B
Putar putih telur hingga berbuih dengan kelajuan tinggi.
Masukkan gula putar hingga kembang.
Masukkan cream of tartar,putar dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan gebu (bertanduk)
Ambil 1/4 cwn adunan B tuang ke dalam adunan A,gaul kaup balik hingga sebati.
Kemudian tuang bahan A ke dalam bahan B,gaul sebati cara kaup balik.
Tuang adunan dalam loyang yang digris dengan butter dan dialas dengan kertas minyak, dan bakar ( saya guna loyang 10x10 inci)
Bakar 160'c selama 25 minit.( ikut oven msng2 )
Bila dah masak
keluarkan dari oven dan sejukkan dia atas redai. Bila dah sejuk sapukan dengan cream
cheese filling serta strawberry filling, gulungkan dan balut dengan
kertas minyak dan simpan dalam peti sejuk selama 2 jam sebelum dipotong.
Selamat Mencuba.
geram pulak tengok swiss roll rvc ni ...
ReplyDeletegeram jangan engkau geram...
Deletewalla merah2 gini pun dah nampak sedap sgt !
ReplyDeletesedap KA, gebu & moist...
DeleteSweet je kak....cantik
ReplyDeleteTerimakasih Rohah
Deletepunyalah cantik... idea pun segar, rasa pasti sedap!!
ReplyDeleteThanx SKTJ, lepas ni nak buat lagi swiss roll jenis kek lain pulak.
Deletecantik berseri red velvet itew...
ReplyDeleteBerseri macam org yg komen tu :) TQ.
Delete