Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Hah, dah asal bukak FB jer tengok rakan-rakan dok menayang gambar roti kan kan...jangkit dah virus dia ke sini. Dah lama pun tak meroti...kalau meroti pun cuma untuk pizza si bujang tu aje. Kali ni betul-betul meroti dan bukan itu aje...meroti dengan resepi dari Tok Mak yang famos amos tu.
Mula-mula tadi risau gak sebab cuaca agak mendung gitu, kata orang kelembapan pun boleh mempengaruhi roti yang dihasilkan yerk. Tapi mujurlah sang mentari mula menyerlahkan sinarnya...chewah.
Resepi ni memang menggunakan resepi asal Tok Mak tapi disebabkan resepi yang saya C&P dari Tok Mak tu huruf besau jadi saya telah mengkopi semula resepinya dari blog Mas. Saya juga rujuk di blog Yatie untuk mendapatkan saiz roti yang sesuai. Terimakasih ya Mas dan Yati.
Dari adunan ni saya buat 3 jenis roti, mini pizza (4 keping dengan berat doh 100g tiap satu), roti bun yang ditabur gula dan cheddar cheese (50g tiap satu, guna loyang 7 inci) dan roti cheese (4 keping dengan berat 73g tiap satu). Memang puas hatilah sebab dapat banyak...boleh tabur cheese ikut suka hati (macam kata Chef Ammar). Makan panas-panas memang perghhhh.
Mini Pizza untuk lunch tadi.
Roti Naik Tok Mak
Resepi
Asal: Tok Mak
Bahan :
500 g tepung
high protien @ tepung gandum @ tepung roti - saya guna tpg gandum
1 biji telur
3/4 cawan
gula halus
1 sudu besar
susu tepung - Mas ikut Ika gantikan horlicks ( saya guna susu tepung )
2 sudu besar
susu pekat manis
2 sudu besar
marjerin
1 sudu besar
shortening
1 peket
mauripan (11g)
campurkan
susu pekat manis + telur + tambah air...jadikan 300 ml semua sekali
***utk
pastikan yis hidup....sy campurkan skali yis dlm bancuhan air diatas....sy guna
air suam panas...jika yis berbuih...maksudnya sedia utk diguna...jika
sebaliknya...jgn guna...(resepi tok mak x tulis cam ni....maaf tok mak...sy ubh
sbb nk tgk yis ok ke x) - ( saya pun buat camni )
Mas
tak campur pun yis ngan campuran air tu, tuang jerk yis dengan bahan2 diatas,
Alhamdulillah, roti tetap lembut gebu ... ^__^
Dalam
mangkuk...
Masukkan
tepung dan gula halus...masukkan adunan 300ml air tu...gaul sebati....
Masukkan
marjerin dan shortening...gaul rata....
serta elastik...
Perapkan doh
sehingga naik sekali ganda...tumbuk2 doh utk kuarkan angin...bulatkan
kecik2...susun dlm loyang...yg dah di griss....perap
lagi sejam, untuk buat doh pizza boleh kurangkan kuantiti gula.
Bakar dalam
oven 180...selama 20 minit atau hingga masak...dengan api atas bawah
Kaedah lain
menggunakan Bread Maschine boleh set kan mcm biasa utk buat doh.
( Saya gaulkan dulu semua bahan dalam mangkuk mixer lepas tu uli doh dengan mixer (guna pemukul roti) selama 25-30 minit ). Perap selama 1 1/2 jam.
Mini Pizza
Roti Keju ( masih lembut walaupun dah sejuk...dok ada lagi tu )
Roti Manis Berkeju ( leh buat tuk sarapan esok)
Gebus gebas..
Lain hari kita cuba Roti Loyang JB Liza Othman yang tak kurang malatop nya tu pulak ya.
Selamat Mencuba...
salam...
ReplyDeletegebunya roti..
kalau buat x pernah segebu mcm ni...
Salam Sya, guna resepi Tok Mak ni mmg simple dan best...guna tepung gandum aje pun jadik.
Deletemmg tgh virus roti skrg :) tun pun jangkit, dh 2kali meroti minggu nih. hihi
ReplyDeleteBetul tu, ni pun ingat nak buat lagi, dah beli stok yis dah.
Deletesedap!!
ReplyDeleteMmg sedap Syifa, cuba lah.
Deletesalam kak mars, mal apun dah cuba resepi tokmak ni. mmg best!
ReplyDeletehttp://alamroon.blogspot.com/2013/10/roti-naik-pahang-tok-mak.html
salam kak mars, mala pun dah cuba resepi tokmak ni, mmg best sbb guna tepung gandum saja.
ReplyDeletehttp://alamroon.blogspot.com/2013/10/roti-naik-pahang-tok-mak.html
Mmg best kan Mala, mudah aje buat nya.
Deletetq berkongsi resepi sama2 yer .. lama x kesini. harap semuanyer ok yer !
ReplyDelete