Pages

Monday, September 15, 2014

Kek Kopi ( Topping Cis Leleh Perisa Kopi)



Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Lagi entri tertunggak. Bos memang penggemar tegar kopi. Jadi terpanggil pula nak mencuba kek yang ada perisa kopi. Tak pernah buat pun sebelum ni. Dari satu blog ke satu blog saya terjah mencari resepi yang mudah. Tapi macam tak berkenan pulak dengan resepi yang ada. Akhirnya saya membuat keputusan menggunakan resepi kek span kegemaran saya ni yang cuma perlu di adjust kan bahan keringnya saja.

Kek Kopi ( Topping Cis Leleh Perisa Kopi)
Kek Span Kopi

130g tepung superfine *
  Sebungkus serbuk kopi segera* - saya guna Nescafe segera
1sk baking powder * diayak
150g gula kastor
5 biji telur A
1sb ovalete
80ml air / susu cair
80ml mentega cair / minyak masak - saya guna minyak masak
 

Cara:

Panaskan oven 175 C.

Pukul telur + gula + ovalete + campuran tepung hingga kembang dan gebu
Masukkan susu - pukul hingga adunan benar-benar gebu dan ringan.

Masukkan serbuk Nescafe dan teruskan pukul dengan kelajuan sederhana hingga sebati saja.
Masukkan butter cair/minyak,kaup balik dgn senduk hingga sebati.
Masukkan adunan ke dalam loyang 8x8 @ loyang bulat 9 inci  yg telah dilapik kertas dan di oles dengan mentega.
Bakar 45 min @ 175C
Bila dah masak,keluarkan dari oven dan terbalikkan atas redai kek selepas 5 minit. Lepas tu keluarkan kek dan terlentangkan, biar hingga sejuk.


Topping Cis Leleh Perisa Kopi

250g cream cheese
300g non UHT whipping cream - putar hingga kental, ketepikan
3/4 cwn susu pekat manis
Sebungkus serbuk kopi segera - saya guna Nescafe segera, larutkan bersama * 
 ½ cwn air suam atau susu full cream yang dipanaskan *

Cara:

Putar cream cheese hingga licin dan tak berketul. Masukkan susu pekat manis, putar lagi hingga sebati. Masukkan whip cream dan putar perlahan hingga sebati. Akhir sekali tuang perlahan-lahan air suam/ susu panas yang telah dicampur dengan kopi segera sambil teruskan putar hingga mendapat kepekatan yang dikehendaki.  Simpan dalam peti sejuk sehingga nak diguna.

Cara menyediakan kek:

Potong kek kepada dua lapisan, letak lapisan pertama atas alas kek atau bekas yang disukai. Tuang cis leleh perisa kopi. Letak lapisan kek yang kedua. Curah selebih cis leleh tadi ke seluruh kek. Sejukkan dalam peti ais. Kek enak dimakan sejuk. 

Boleh tahan rasanya. Bos pun suka, anak dia pun suka :)

Selamat Mencuba!

2 comments:

  1. assalamualaikum...
    memang meleleh juga saya tengok dengan limpahan cheese tu.. sedapnya..

    ReplyDelete
  2. Assalam Mas,
    wah nampak sedap..kita suka kek yang berperisa kopi..
    memang harus masuk list ni..thanks for sharing..
    bila2 bolehlah kita cuba...bookmarked dulu..:)

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar