Mango Float

Friday, June 13, 2014



Assalamualaikum & Salam Sejahtera, 

Dah lama menyimpan hasrat nak buat Mango Float ni. Apatah lagi baru-baru ni musim mangga Harumanis, ramai pula rakan-rakan FB dan blogger dok menayang Mango Float masing-masing  di ruangan maya.

Kakak saya yang menetap di Pulau Pinang datang berkunjung baru-baru ni 
membawa dua biji buah  mangga, bukan mangga Harumanis tapi mangga yang besar gedabak tu, saya tak pasti nama mangganya sebab saya tahu makan aje hihi. Tapi yang pastinya, rasa mangga tu memang manis dan rangup aje. Sesuailah kalau nak buat mango float, bila dah dilapisi dengan krim dan disejukkan nanti tak adalah dia 'benyek" atau lembik atau "mushy" dalam bahasa kampungya. 

Sebaik saja dapat mangga tu, terus saja keluarkan Non UHT whipping cream/fresh cream 
dari peti beku dan letakkan ke bahagian chiller. Keesokannya, selepas kakak meneruskan perjalanannya ke Kampar, saya pun terus buat mango float ni. Saya buat untuk dua adunan cream cheese. Dapatlah saya lima bekas yang bersaiz 4x4x3 inci dan dua bekas yang bersai 3x3x2 inci.  Alhamdulillah, cukup-cukup aje adunan krim untuk dua biji mangga tu.

Saya bekalkan tiga bekas buat kakak bila dia singgah lagi dalam perjalanana balik
 ke Pulau Pinang. Selebihnya buat dessert kami sekeluarga.
 

Resepi asal Mango Float ni dari blog Rahel , yang saya CNP dari Wan Muhammad Syafiq 
tuanpunya blog Syapex Kitchen.  Saya kongsikan di sini pula untuk rujukan.
Mango Float Cara Baru
Sumber : Syapex Kitchen
Bahan:

Buah mangga secukupnya-dipotong dadu atau sesuai selera
Biskut marie secukupnya
Sedikit serbuk biskut marie
200ml susu segar
250g cream cheese
140g fresh cream - dipukul hingga kental
60ml double cream
60g gula kastor - saya kurangkan 15 g
Jar atau bekas 7'' - saya guna bekas bersaiz 4x4x3
 
  
Cara:

Putar cream cheese bersama gula kastor sehingga licin.Tambahkan double cream.Gaul rata.
Tambahkan pula fresh cream.Gaul rata. Isikan ke dalam bag piping. Sediakan jar atau bekas 7''.
Paipkan sedikit krim ke dasar jar.Celupkan biskut ke dalam susu segar.Susun di atas krim dalam jar tadi.Kemudian letak la potongan buah mangga di atasnya.Kemudian paipkan lagi krim di atas mangga tadi.Buat seperti ini 2-3 kali. Last di atas ialah potongan mangga.Taburkan sedikit serbuk biskut marie di atasnya.
Simpan di dalam peti sejuk 1-2 jam atau semalaman sebelum dihidang.


Memang teramatlah yummy nya Mango Float ni. Tak adalah rasa muak sangat dengan adunan krim tu bila diseimbangi dengan rasa dan tekstur dari buah mangga tersebut. Tak rugi dan memang berbaloi-baloi membuatnya.


Selamat Mencuba!

5 comments:

  1. Gambarnya cantik tambahlah memikat mata dan selera:)

    ReplyDelete
  2. Nyum..nyum... terliooorrr.....!!

    ReplyDelete
  3. Salam kak mar.... nyummm!!!! mmg nmpk sgt menggiurkan manga float nih.. sesuai la wat musim pelam byk nih.

    ReplyDelete
  4. First time nampak resepi macam ni. thanks !!! Ada idea nak buat dengan mangga kat rumah.

    ReplyDelete
  5. bole sy tau yg fresh cream puan guna tu jenis yg tawar ke manis. sy ada beli fresh cream jenama value pride. sy risau kalau sy guna fresh cream value pride nanti manggo float jadi terlebih manis sbb setahu sy value pride memang dah manis

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS