Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Apa khabar teman semua? Semoga dihari Jumaat yang penuh barakah ini kita sentiasa berada di bawah limpahan rahmat dariNya. Tak lama lagi puasa dah nak mula. Sebelum terlupa, saya ucapkan Selamat Menyambut bulan Ramadan yang mulia. Semoga kita di kurniakan kesihatan yang baik untuk menyempurnakan ibadah puasa nanti.
Pagi tadi, subuh-subuh sepiii dah pergi ke sekolah dekat dengan rumah ni. Bukan hantar anak sekolah tapi hantar pavlova order dari customer hi hi. Petang semalam teman tu order untuk dirinya sendiri. Pagi ni, dia order untuk rakan sepejabatnya. Jumpa dia pagi ni, sambil trsenyum,"Sedaplah kak Pavlova tu," katanya. Alhamdulillah....risau jugak, sebab dia tak pernah makan sebelum ni. Saya siap explain kat dia , rasa dan tekstur base Pavlova. Tekstur sebenarnya sepatutnya rangup diluar tapi lembut macam marshmelow di dalam. Tapi yang saya buat ni rangup luar dan dalam tapi bila makan dia cair di mulut, tak yah kunyah pun. Banyak kali juga saya cuba buat sebelum berani menjual. Banyak jugaklah egg white yang dibazirkan...akhirnya 3x cuba barulah dapat tekstur yang dikehendaki. Cik HB dan saya sendiri tak berapa suka yang teksturnya seperti marshmelow tu. Jadi akhirnya saya membuat keputusan nak jual yang rasanya rangup. Amboi panjangnya celoteh.
Entri kali ni Milo & Oreo Jelly ni kira eksperimen jugaklah. Eksperimen untuk dijual sebagai juadah berbuka bulan puasa nanti. Resepi ni saya perolehi dari Along Roz. Izinkan saya kongsikan di sini pula ya.
Bahan:
1 bungkus agar2 serbuk (10gram)
750ml air
160g gula
1 tin susu cair (400ml)
3/4cawan milo
satu bungkus oreo (135g) - patahkan dua2 lapisan sandwich
Cara:
Masak serbuk agar2 dan air sehingga
larut. Masukkan gula dan masak hingga larut. Masukkan susu cair kacau sebati
hingga mendidih.
Asingkan 2 cawan ke dalam periuk
lain.Campurkan milo kacau hingga sebati.
Tuang satu cawan milo ke dalam
acuan. Manakala bakinya panaskan dgn api kecil supaya tidak membeku.
Apabila mengeras sedikit, tuangkan
adunan putih tadi. taburkan biskut oreo. Sejukkan sebentar sehingga mengeras
sedikit kemudian tuangkan pula baki milo tadi. Sejukkan sekejap dgn suhu bilik
kemudian masukkan peti sejuk. Potong dan Hidangkan.
Tips Melapis :
Jangan tunggu
lapisan membeku sepenuhnya sbb takut lapisan tidak akan melekat.
Jika lapisan
telah membeku, guriskan permukaan dgn garfu dan tuangkan lapisan seterusnya.
Pastikan adunan
masih panas ketika menuang ke atas lapisan sebelumnya supaya ia melekat dgn
elok.
Wassalam...
waaa....sedapnyerr...sedapnyerr...leh try wat ramadhan ni
ReplyDeletebuat jgn tak buat,,,
Deletesalam ita..lama akak x kemari..moga sihat ceria selalu ye! tahniah sbb dh stat bisnes kek..puding oreo alongroz tu dh lama save resipi tp tak terbuat2 lagi..hehe!
ReplyDeleteTQ Doc:)
DeleteSlm kak ..zila pn keep lma dh resepi nie ..msh lom buat..tggu pose nnt la..
ReplyDeletehi hi Zila, posa minggu depan je lagi :)
DeleteNasib baik dh buat..:-D
ReplyDeleteini klau anak2 sy dpt kak...orea tu yg hilang dlu...klau bli nak buat apa2 guna orea..msti kena sorok...klau x...mmg habissss...
ReplyDelete