Bubur Pulut Hitam

Friday, February 01, 2013


Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Tengah dok fikir apa nak buat untuk minum petang. Asyik belasah kek aje. Muak pulak.
Tengok-tengok ada beras pulut hitam baki buat kuih serimuka tempoh hari. Sebelum beras ni rosak gitu aje baik buat bubur. Bahan yang lain pun ada jadi senang sikit kerja.

Oleh kerana last minute baru terfikir nak buat, saya cuma rendam beras pulut ni 2 jam aje.


Bubur Pulut Hitam
 ( Klik! untuk print resepi )

Bahan:

1 cawan beras pulut hitam
Air secukupnya untuk merebus beras pulut hitam
1/4  cawan gula putih – ( ikut selera masing-masing)
1 ketul bulat gula melaka
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan - dicarik dan disimpul
1 cawan pati santan - saya guna santan kotak yang rendah lemak

 Susu sejat – tuang atas bubur semasa menghidang

Cara:

Beras pulut hitam dibasuh bersih dan direndam 3 - 4 jam (kalau direndam semalaman lagi elok).  Kemudian dibasuh lagi dan ditoskan.
Masukkan beras pulut hitam di dalam periuk bersama air dan daun pandan. Rebus sehingga sehingga empuk dan kembang.   Tambah air lagi sekiranya air telah kering dan beras masih belum empuk.
Dalam periuk yang lain masak gula putih dan gula melaka bersama air sehingga gula larut.  Tapis dan ketepikan.
Selepas beras pulut empuk dan kembang, dimasukkan air gula yang telah dimasak tadi. Kacau dan biar mereneh di atas dapur sehingga bubur nampak pekat (ikut kepekatan yang disukai).
Kemudian masukkan pati santan  dan garam.  Kacau, dan masak seketika lagi.  Sekiranya agak pekat, bolehlah ditambahkan sedikit air.  (Saya suka bubur yang tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair, sederhana sahaja).
Setelah bubur mendidih, tutup api.  Semasa menghidang bubur, bolehlah dituangkan susu sejat di atasnya ( saya tuang susu cair aje ).


Wassalam...

25 comments:

  1. lamanye saya tak mkn bubur pulut itam ni...aduhhhhh teringin sungguh ni.mcm kena buat gak la cuti nnt.

    ReplyDelete
  2. sedapnya kak.....lama x mknnya....selalu jumpa bulan pose je...kalau buat....x tentu lagi habis ke tdk....anak2 bab bubur nie....mcm kurang skit...yg lajunya...sy jer....:-)

    ReplyDelete
  3. sama lah kita Syifa budak2 ni alau buat yg hitam mesti tak suka hanya mama yg makan yg hitam2 macam ni tapi besttt lah nampak Mar punya ni pekat likat huh sayang lah tak dpt makan

    ReplyDelete
  4. Salam Mar...wahhh ini feveret anak sulung mieza..dia cukup suka bubur pulut hitam..kalau time posa dia mesti minta dimasakkan bubur ni...sedap kan...

    Dan kat bawah ni.terima kasih kasi perbezaan gril dan broil...haram mieza pun tatau apa bezanya hahahah semua bedal panggil gril hahaha

    ReplyDelete
  5. salam...

    wah.. tergoda bila tengok bubur pulut hitam ni...
    memang kena bt lps nihhh....

    ReplyDelete
  6. ermmm....nyam2x... terlior nyaaaa

    ReplyDelete
  7. Syifa, samalah...kami berdua jer yang makan, anak tak suka bubur ni.

    ReplyDelete
  8. Salam kak Noor, kalau kita dok sebelah rumah boleh pasing2 yer?

    ReplyDelete
  9. Kakg Gee, nak bagi pun udah habis ler..

    ReplyDelete
  10. dah lama tak buat ni kak..sedap sangat ni..

    ReplyDelete
  11. uishhh... lamanye tak makan bubur pulut hitam... tak jumpa pulut hitam kat jepun...huhu... sedap sgt nih ;)

    ReplyDelete
  12. waduh..this is definitely my feveret bubur..daapnyer!!

    ReplyDelete
  13. salam Rohah, sesekali pekene mmg sedap..

    ReplyDelete
  14. Salam FNF ..ololo...nanti balik malaysia makan puas2 tau.

    ReplyDelete
  15. lama tak buat dessert ni.. sedapppnya

    ReplyDelete
  16. assalam
    sedapnye bubur ni, desert waktu petang2 he he

    ReplyDelete
  17. Thx on sharing. Akak appreciate sgt.

    ReplyDelete
  18. sedap baru je buat !

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS