Roti Canai

Monday, July 02, 2012





Tahukah anda, ada hukum yang mengatakan haram memakan roti telur dan murtabak ni? haa, kenapa haram pula? meh baca ni,dipetik dari facebook seorang teman 

Hukum asal makan roti canai telur dan murtabak adalah harus . Apa yang menimbulkan masalah ialah apabila penebar roti canai atau murtabak, tidak membasuh telur yang digunakan. Ini kerana tempurung telur yang tidak dibasuh mengandungi najis (bercampur tahi ayam). Apabila penebar roti canai tadi memegang telur yang tidak dibasuh tadi, menyebabkan tangan penebar tadi bernajis, dan terus menggaulkan dengan tepung, dan secara langsung telah menggaul najis dalam roti canai ataupun murtabak.

Dinasihatkan juga kepada ibu tukang masak dan sesiapa sahaja, apabila hendak menggunakan telur dalam masakan, hendaklah membasuh telur terlebih dahulu. Perkara ini sangat penting kerana makanan akan menjadi darah daging kita, jika darah daging kita dari sumber yang haram maka menyebabkan hati jadi gelap, malas buat ibadah, anak-anak menjadi nakal, mudah melakukan perkara yang dilarang agama, doa tidak diterima dan banyak lagi kesan makan dari sumber yang haram.

Dalam sebuah kisah yang terkenal. Suatu hari Saad bin Abi Waqqas bertanya kepada Rasulullah,

“Ya Rasulullah, doakan aku kepada Allah agar aku dijadikan Allah orang yang makbul doanya.”
Rasulullah menjawab: Hai Sa’ad! Baguskanlah makanan engkau nescaya adalah orang yang) diperkenankan permintaan, dan demi (Allah) yang diri Muhammad di tangan-Nya, sesungguhnya seorang hamba yang memasukkan sesuap makanan haram ke perutnya, tiada diterima Allah amalannya empat puluh hari (Riwayat Tobroni).

Dalam hadis yang lain Rasulullah saw telah bersabda: “setiap daging yang tumbuh daripada yang haram, maka nerakalah yang lebih layak baginya (Riwayat Tirmizi)”. Pastikan makanan kita bersih dan suci. Wallahu a’lam


Terpulanglah kepada diri masing-masing untuk menilai dan samada untuk menerima info di atas atau tidak.
Memang tak boleh nak elak pun makan roti canai kat kedai mamak tapi just be careful. Atau jika anda ingin mencuba homemade roti canai sila ke blog ini,http://fromintankitchen.blogspot.com/search/label/ROTI  , salah satu blog yang saya minati dimana ada terdapat resepi roti canai. Resepi ini menggunakan olive oil (yang baik untuk kesihatan) , dah tentu kebersihan terjamin. 

Saya mencuba resepi ini semalam, walaupun kurang elok tetapi  Kiki makan 4 keping.

    KERALA POROTTA / PRATA / ROTI CANAI

    Ingredients:(Makes 12 nos:)

    • Plain Flour- 3cups
    • Milk- 1 cup
    • Egg- 1
    • Sugar- 1 tsp
    • Salt-1/2 tsp or more
    • Baking Soda- 1 pinch
    • Olive Oil- 3/4 cup (1/4+1/2cup divided)
    Method:
    • Put the flour along with the rest of the gry ingredients into a large mixing bowl.
    • Beat in the egg and milk together.
    • Make a small well and pour in the wet ingredients. Mix in all of the milk egg mixture.
    • You will get a loose mass of dough.
    • Add in the 1/4 cup of olive oil in divided portions and knead the dough very well for approximately 8-10 minutes.
    • Finally finish off the 1/4 cup of oil and cover the dough with a wet cloth, and let it stand for 2-4 hrs.
    • When ready make use of the remaining3/4 cup of oil.
    • Dip your fingers in oil and divide the dough into 12 equal balls.
    • Applly oil liberally. Take each ball and use a rolling pin to roll into a thin circle. Stretch it to its limits.Pls see that it does not tear.
    • You can roll upto the edge of your rolling board. The board should be well greased with oil.
    • Now apply oil in your fingers and apply it onto the flattened roti.
    • Use both your hands to lift the pratta from the rolling board.
  • Left hand goes down the pratta with only the thumb on the top and right hand goes on top of the pratta with only the right thumb below the pratta.
  • Lift carefully and bring it toward you to the right sideof your body and wave it into the rolling board which should be placed towards the left side.
  • This allows the dough to actually spread out after each lifting and waveing.
  • Do this process at least 5 times. By this time the dough will sometimes tear, but not to worry.
  • Place the tip on to the board and coil. This is done to form layers.
  • After rolling out three you can start to fry the porotta.
  • Apply oil liberally on the hot tawa and place the flattened porottas. Apply oil again and fry both sides until well cooked.
  • In the mean time flatten out the remaining.
  • When you are done with the first batch pile it up and apply oil in your hands and beat the porottas sideways, so that the layers are separated.
  • Do three at a time if you have a big tawa or at least two.
  • Enjoy with any curry.

No comments:

Post a Comment

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS