Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Kat dapur ada ubi keledek pemberian adik ipar tempoh hari. Jauh datangnya ubi keledek ni...dari Teganu. Dia bawak balik kampung dalam dua kotak besar dan ubinya pun besau-besau. Pekerja dia bagi katanya. Saya ambil beberapa biji. Ada yang saya buat kuih keria dan ada yang saya goreng gitu aje. Selebihnya, ada dua biji lagi, sebelum dia tumbuh akar, baik saya buat inti karipap. Banyak juga dapatnya. Cukup-cukup untuk dua adunan tepung dapat dalam 60 biji karipap saiz M.
Bila buat karipap ni saya teringat masa Tingkatan 1-2 dulu, saya sering tolong arwah mak mengelim kuih karipap untuk dijual. Masa tu kami tinggal di Pusat Latihan Polis, Bahau waktu arwah abah masih berkhidmat dalam angkatan polis. Tiap-tiap minggu kat situ ada nak kata pasar malam pun bukan tapi lebih kepada pesta. Ada pertunjukan wayang gambar dan para ibu-ibu berpeluang meniaga kuih-muih dan sebagainya. Arwah mak pun tak ketinggalan menjual kuih-muih. Dari situlah saya tahu mengelim karipap. Setiap kali saya tolong, mak akan memberi up$h...:) Kuih karipap yang arwah mak buat memang sedap...tak puas makan. Intinya sedap, kulitnya pun rangup dan kulitnya tak keras walaupun dah sejuk lama. Saya tak tahu macamana arwah mak buat tapi ada ternampak yang salah satu dari bahan untuk kulitnya adalah minyak panas. Yang saya tahu bila mak siapkan adunan dan masukkan intinya saya cuma tolong klimkan aje. Selalu bila mak tengah goreng saya kebas seketul dua..:) Kali ketiga bila saya nak kebas lagi...mak cekak pinggang...saya pun lari...sambil ketawa terkekek-kekek.
Resepi yang saya guna adalah resepi yang sama seperti Di Sini. Boleh juga pergi kat sini untuk
Print resepinya. Pastri karipap ni memang rangup dan lembut pada masa yang sama dan dah sejuk pun masih lembut lagi.
Wassalam...
sedapnya nmpk karipap di pagi hari ni....
ReplyDeleteBetul kak...sy guna minyak panas nak buat dohnya...kira itu pun ganti mentega majerin gak kan.....:-) nak karipap.....! .....:-)
Salam Syifa, bole2x ada lagi yg frozen tu tak goreng lagi makan panas2 sodappp:)
ReplyDeletegeram tgk karipap..kita ni asyik standby kentang dah sampai bertukar ganti je kentang tu, tp tak terbuat2 karipapnya
ReplyDeletesedapnyer karipap, lagi2 dgn isi yg padat! terliur
ReplyDeleteHa ha Rohah,bertukar ganti masak tak pe jgn berakar sampai tumbuh daun...:)
ReplyDeleteKA, kadang2 beli jadi ralat...bila goncang karipap tu boleh dengar bunyi inti dia...nampak beno intinya sikit kan?;(
ReplyDeletekaripap 2 hinggit ye he he
ReplyDeletememang laku kat umah sy karipap ni makan panas2 baru goreng tu fuhhh sedapkan
Alamak lamanya tak makan karipap...that too home made ones! This is too tempting dear! :)
ReplyDeleteSara, makan sejuk pun sodap ni...
ReplyDeleteThanks love..:) ni pun tinggal 4 biji save for photo shoot...yg lain dah kena makan & hubby bawak gi office. Karipap ni comel2 aje...:)
ReplyDelete