Kek Pisang Karot

Monday, September 07, 2015



Assalamualaikum & Salam Sejahtera, 

Wooo, lamanya tak up-date blogku ini. Draf pun punya lah banyak dalam senarai menunggu untuk di tempekkan resepinya. Tapi mood saja yang belum datang-datang. Hari ni saja mood terlebih rajin sikit. Kali ni saya nak kongsikan resepi Kek Pisang Karot. Terjadinya kek ni sebab dalam fridge ada baki kurang secawan pisang lenyek frozen serta sebiji karot. Mood baking tiba-tiba datang dan tekak pulak teringin nak makan kek maka jadilah Kek Pisang Karot. Asalnya dari resepi Kek Pisang kegemaran kami, cuma saya tambahkan parutan karot. Boleh tahan rasa dan teksturnya, walaupun rasa karot tu tak berapa menyerlah. Sedap jugaklah. 


Kek Pisang Karot
Print Recipe

Bahan:
2 cwn tepung gandum
1 sdt baking powder
1 sdt baking soda
3/4 cawan gula castor
3/4 cawan pisang lenyek 
3/4 cawan karot yang telah disagat
 120 ml minyak masak
3 biji telur gred A
Badam flakes & coklat chip/urai - optional

Cara:

 
Panaskan oven 160 Celcius. Griskan loyang bersaiz 8x8 inci.

 Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder dan griskan  acuan kek.

Putar semua bahan kecuali karot dan pisang lenyek menggunakan blender atau food processor.
Putar sehingga adunan likat. Matikan food processor. Masukkan parutan karot dan pisang lenyek dan kaup-balik hingga sebati. Masukkan adunan dalam loyang kek, taburkan coklat urai serta kepingan badam. Bakar pada suhu 160 darjah selama 50 minit atau satu jam.

 Setelah siap dibakar, sejukkan dan keluarkan dari acuan dan terus sejukkan atas redai. Sedia untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba!

2 comments:

  1. mesti bdk2 kt umh tu suka kek ni sbb ada pisang ngn karot..

    ReplyDelete
  2. Mar ini pandailah
    Biasa akak buat kalau carrot, carrot ajelah
    Kalau pisang, pisang ajelah
    Ini dua sekali dalam satu... mesti sedap ni:)

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar

 
copywrite@2015 MyMintroomDESIGNER BLOGS