Sejauh mana setiap kegagalan itu dihadapi dengan penuh kesyukuran,
sejauh itulah ia menjadi wadah untuk meghadapi kejayaan yang akan
mendatang....
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Salam Jumaat, semoga sentiasa memperolehi kesihatan dan dilimpahi dengan keberkatan dariNya. Amin...
Pertama sekali Tahniah buat anak-anak yang mendapat keputusan cemerlang di dalam SPM yang baru diumumkan semalam. Buat anak-anak yang memperolehi keputusan yang kurang menyerlah...jangan kecewa dan berputus asa kerana ada banyak lagi ruang dan peluang yang menanti di luar sana. Gagal dalam peperiksaan bukan bermakna gagal dalam segalanya. Allah menilai kita pun bukan dari keputusan peperiksaan. Justeru kuatkan tekad dan teruskan usaha dan pastikan jalan yang dipilih adalah jalan yang diredhai Allah, okay? Tahniah juga buat Aimanulhakim anak saudara yang turut berjaya memperolehi keputusan cemerlang. Semoga kejayaan ini menjadi perintis untuk lebih banyak kejayaan buat Aiman, bukan sahaja di dunia tapi juga di akhirat...Amin....
Salam Jumaat, semoga sentiasa memperolehi kesihatan dan dilimpahi dengan keberkatan dariNya. Amin...
Pertama sekali Tahniah buat anak-anak yang mendapat keputusan cemerlang di dalam SPM yang baru diumumkan semalam. Buat anak-anak yang memperolehi keputusan yang kurang menyerlah...jangan kecewa dan berputus asa kerana ada banyak lagi ruang dan peluang yang menanti di luar sana. Gagal dalam peperiksaan bukan bermakna gagal dalam segalanya. Allah menilai kita pun bukan dari keputusan peperiksaan. Justeru kuatkan tekad dan teruskan usaha dan pastikan jalan yang dipilih adalah jalan yang diredhai Allah, okay? Tahniah juga buat Aimanulhakim anak saudara yang turut berjaya memperolehi keputusan cemerlang. Semoga kejayaan ini menjadi perintis untuk lebih banyak kejayaan buat Aiman, bukan sahaja di dunia tapi juga di akhirat...Amin....
Okay seterusnya, kek ni dibuat hari dua hari lepas ~ hari Rabu...hari free from laundry, free from lipat kain dan free from doing housekeeping except cooking, so bolehlah buat kek. Lagipun kek ni agak besar jugak serta padat so...can make full use for few day's dessert. Selalunya buat kek coklat yang eggless tapi kali ni agak heavy sikit siap ngan cheesy filling dan chocolate ganache. Special for the two guys in the house.
Resepi ni ada dalam simpanan hardcopy...jenuh gak menaip nya. Resepi asal cuma dengan coklat ganache tapi saya tambah cream cheese filling.
Moist Chocolate Cake
( Print resepi )
Bahan
A:
300 gm @ 2.5 cawan tepung gandum
100 gm @ 1 cwn serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
2 sdt coffee emulco - opt
Satukan semua bahan
Ayak dan ketepikan dahulu.
Bahan B:
Ayak dan ketepikan dahulu.
Bahan B:
3 biji telur saiz A
400 gm @ 1 ¾ cwn gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
Bahan C:
400 gm @ 1 ¾ cwn gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
Bahan C:
250 ml susu cair
250 ml minyak jagung
2 sudu besar susu pekat manis.
Bahan D:
250 ml minyak jagung
2 sudu besar susu pekat manis.
Bahan D:
250 ml air panas
Cara:
Panaskan oven pada suhu 170 Celcius. Griskan loyang empat segi 8x8 inci dan lapikkan dengan
kertas minyak.
Satukan semua bahan B. Pukul sehingga putih.
Masukkan minyak dan susu cair dan 2 sudu besar susu pekat manis (opt).
Pukul hingga sebati.
Masukkan bahan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit. Kacau dengan kaedah kaup balik adunan dengan spatula.
Tambahkan air panas dan gaul rata.
Bakar adunan di dalam oven pada bahagian paling bawah.
Bakar selama 1 jam sehingga 1 jam 1/2 bergantung kepada jenis dan kepanasan oven.
Jika lidi yang dicucuk pada tengah kek dan bila dikeluarkan kelihatan bersih, tandanya kek sudah cukup masak. Jika tidak tambahkan lagi masa membakar selama 5-10 minit. Sejukkan kek selama 10 minit dan keluarkan dari loyang dan terus sejukkan di atas redai.
Masukkan minyak dan susu cair dan 2 sudu besar susu pekat manis (opt).
Pukul hingga sebati.
Masukkan bahan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit. Kacau dengan kaedah kaup balik adunan dengan spatula.
Tambahkan air panas dan gaul rata.
Bakar adunan di dalam oven pada bahagian paling bawah.
Bakar selama 1 jam sehingga 1 jam 1/2 bergantung kepada jenis dan kepanasan oven.
Jika lidi yang dicucuk pada tengah kek dan bila dikeluarkan kelihatan bersih, tandanya kek sudah cukup masak. Jika tidak tambahkan lagi masa membakar selama 5-10 minit. Sejukkan kek selama 10 minit dan keluarkan dari loyang dan terus sejukkan di atas redai.
Cream
cheese filling:
1 (8oz) cream cheese
½ cwn gula
1 bj telor - ambil kuningnya sahaj
1 sdt essen vanilla
Pukul cream cheese dan gula
hingga sebati. Masukkan telor dan essen vanilla. Pukul lagi.
Sejukkan dalam peti ais
sebentar sebelum digunakan.
Untuk chocolate ganache, kali ni saya guna yang readymade beli from bakery. Memang ada dalam pantry, tunggu perabih aje.
Wassalam...
Ya Allah...sedapnyer kak...sejuk ja anak tekak ni kalau kek ni lalu...he he he...sedapnyerrr....
ReplyDeletehi hi trimakasih Fizah..
Deletewaahhh sedapnya....
ReplyDeletewaahhh sedapnya....
ReplyDeletememang sodap Mori...tapi akak tak leh makan byk.
Deleteya allah kekk!!!!!!!!terliur habissss...agagagaga....
ReplyDeletekih Mrs Eady nak sikit ?
Deletesedapnya.....lama dah tak buat kek moist nie.....tengah dilanda kemalasan nie he heee.....
ReplyDeleteemm akak pun lama tak buat kek ...
Deletetahniah buat anak saudara tu ye... sejuk perut ibu mengandung...
ReplyDeletekek tu pun nampak sgt sedap.. berlapiskan cheese bertambah2 la sedapnyer..
Terimakasih kak Madihaa
DeleteErmmm nampak coklat pun dah tergoda. Jarang buat kek kat rumah sebab takde org nak makan.
ReplyDeletetak pe Zila buat pas tu jemput kami makan hihi
Deletemenggiurkan betul la ;)
ReplyDeleteTQ Moon.
DeleteMas....bestnye...chocolaty and creamy! Mulut dan muka mesti comot masa makan kek ni ...Sedap punya pasal hee..hee...
ReplyDeleteBETUL3X
Deleteas-salam
ReplyDeleteThe cake looks yummy..
fuhh kak...menggegar selera saya..
ReplyDeletethanks Rohah
Deleteassalam
ReplyDeletesedap nya, teringin nk mkn tp malas nkbuat hu huuu
tunggu bila rajin ya...pas tu pas kat sini skit:)
Delete