Assalamualaikum & Salam
Sejahtera,
Coklat selama ini dianggap sebagai
makanan yang tidak mempunyai nilai pemakanan malah boleh memudaratkan
kesihatan badan. Oleh yang demikian, kajian-kajian telah dijalankan bagi
mendapatkan fakta sebenar. Hasil daripada kajian-kajian tersebut telah
membuktkan beberapa kenyataan berkaitan kebaikan dan khasiat coklat antaranya:
Lemak koko dalam coklat
mengandungi 38.2% asid oleik iaitu sejenis asid lemak tidak tepu yang
berperanan merendahkan paras kolesterol di dalam darah.
Sementara asid sterik iaitu asid
lemak tepu yang terkandung di dalam lemak koko pula mempunyai kesan neutral
terhadap paras kolesterol.
Klik untuk resepi |
Melalui kajian yang dijalankan didapati bahawa coklat mengandungi bahan anti-kerosakan gigi seperti tannin, kasein dan asid oksalik.
Tannin
ialah sejenis bahan yang menghalang pembiakan bakteria yang akan membentuk plak
dan asid di dalam mulut. Asid yang terhasil daripada proses pemecahan makanan
oleh bakteria merupakan punca kerosakan gigi. Plak adalah sisa-sisa makanan
yang melekat pada gigi akibat tindakan bakteria.
Kasein
di dalam coklat sos pula bertindak mengurangkan kerosakan gigi dengan
menghalang pertumbuhan plak dan seterusnya mengurangkan pengeluaran asid.
Kasein
juga membantu dalam pertumbuhan gigi.
Asid
oksalik merencatkan pengeluaran enzim bakteria dan seterusnya menghalang
pengeluaran asid.
Coklat dan serbuk koko mengandungi phenol sejenis bahan kimia yang membantu mengurangkan risiko sakit jantung. Phenol bertindank dengan menghalang lemak seperti zat di dalam aliran darah daripada teroksida dan menyumbat arteri.
Coklat
mengandungi nilai tenaga yang tinggi dalam bentuk mudah dan padat. Oleh itu, ia
amat sesuai dijadikan makanan gantian
semasa menjalankan aktiviti luar seperti mengembara, mengikuti ekspedisi
pendakian, bersukan serta aktiviti-aktiviti rekreasi yang lain. Coklat
merupakan bekalan makanan mudah yang boleh dimakan bila-bila masa dan di mana
jua.
Sejumlah besar
koko yang dinikmati dalam bentuk coklat, lazat rasanya dan mengandungi kebaikan
semula jadi. Secara perbandingan, sekeping coklat susu mengandungi lebih kandungan protein berbanding
dengan sebiji pisang, sebatang lobak merah, sebiji oren, sebiji epal atau
sejumlah kismis dengan berat yang sama. Kajian telah membukitkan bahawa coklat mengandungi khasiat makanan yang seimbang.
Sumber: http://www.sabah.edu.my/
Wassalam...
Coklat puding? Saya amat suka.Laparla pulak masuk laman ni.
ReplyDeletecoklat buat apapun mmg best & sedap !
ReplyDeleteaduhh sedapnya nampak puding coklat... betul kata KA.. kalau dah namanya coklat dibuat apa mesti sedap!
ReplyDelete