Assalamualaikum
& Salam Sejahtera,
Hari
tu kita kenali sedikit tentang Baking Powder Di Sini. Hari ni kita
belajar sedikit
tentang
Baking soda pula ok.
Baking
Soda atau nama saintifiknya, Sodium bicarbonate atau Sodium hydrogen carbonate
adalah bahan berwarna putih dan berupa sedikit seperti krystal, berasa
sedikit masin dan berasa seperti soda pembasuh.
Bahan
ini telah digunakan secara meluas dan diberi pelbagai nama seperti
baking soda, bread soda, cooking soda dan bicarbonate of soda. Di dalam bidang
sains pula namanya sering dipendekkan menjadi sodium bicarb, bicarb soda
atau bicarb.
Apa
pula bezanya di antara Baking Soda dan Baking Powder?
Serupa
tapi tak sama. Kedua-duanya berfungsi sebagai agen penaik di mana kedua-duanya
ditambah ke dalam adunan untuk menghasilkan karbon dioksid untuk menaikkan kek.
Baking powder mengandungi baking soda tetapi kedua-dua bahan ini digunakan pada
kondisi yang berbeza.
Alamak,
lagi keliru jadinya kan...
Okay...kita
tengok lebih lanjut kandungan kimia pada Baking Powder dan Baking Soda dan cara
mereka bertindakbalas.
Baking
Soda
Baking
soda adalah sodium bikarbonat yang tulin. Ia tiada campuran bahan lain.
Ianya hanya akan bertindakbalas secara kimia, jika bercampur dengan bahan lain
yang basah dan berasid seperti yogurt, coklat, buttermilk atau madu.
Tindakbalas kimianya akan menghasilkan karbon dioksid yang akan mengembang pada
suhu oven seterusnya akan menyebabkan kek kita naik. Jika kita perhatikan,
resipi yang menggunakan baking soda sebagai bahan penaik selalunya akan ada
bahan lain yang berasid. Tindakbalas/reaksi ini bermula sebaik sahaja
bahan-bahan tersebut dicampur, jadi harus diingat resepi kek yang ada
menggunakan baking soda, kek mesti dibakar secepat mungkin. Kalau tidak ia
tidak akan naik dan menjadi bantat. Kalau adunan dipukul berlebihan pun kek
tidak akan gebu sebaliknya menjadi lebih mampat sebab bahan penaik akan hilang
kalau terlebih pukul.
Kalau
terlebih menggunakan Baking Soda juga akan memberi rasa yang agak masin dan
jika bahan
asid tidak cukup untuk bertindak balas dengan baking soda, bukan saja kek tidak
akan naik dengan sempurna malah kek juga berasa pahit atau seperti ada kandungan
sabun di dalamnya kerana baking soda ini tidak dapat bertindak balas dengan
cukup untuk mengeluarkan gas carbon dioxida.
Ha...tu
sebabnya Giada @Home selalu pesan, kalau mem"baking" semua bahan
mesti di sukat dengan tepat untuk mendapatkan tekstur, rasa dan
kombinasi yang betul.
Baking
Powder
Baking
Powder, selain dari mengandungi baking soda/sodium bikarbonat, ia juga mengandungi
agen pengasidan iaitu Cream of Tartar dan juga agen pengering (selalunya
kanji). Bila baking powder dicampurkan dengan adunan yang mempunyai bahan
cecair (seperti susu), asid kering tersebut dan baking soda akan bertindak
balas dan mengeluarkan gas karbon dioxida. Nampak tak bezanya...Baking soda
perlukan agen asidik dari bahan lain seperti buttermilk, yogurt dsbnya untuk
bertindakbalas tetapi baking powder tak perlu bahan yang berasid sebab dia
sendiri dah ada agen pengasidan tersebut. Sebab itulah seperti yang dinyatakan
dulu di sini, kalau resepi kita ada bahan berasid seperti buttermilk
kita kena kurangkan penggunaan baking powder dan lebihkan baking soda.
Baking powder ada pelbagai jenis bergantung pada fungsi dan kegunaannya.
Single-acting
baking powder atau juga dikenali dengan BAKING POWDER
Tartarate
baking powder
Double
Acting Baking Powder
Ovalette
Kalau
kita tengok ada resepi yang menggunakan baking soda dan ada juga yang
menggunakan baking powder. Samada Baking Powder atau baking soda yang digunakan bergantung
kepada bahan-bahan yang lain yang terdapat dalam resepi tersebut. Matlamatnya
adalah untuk menghasilkan produk dan tekstur yang betul dan sedap.
Disebabkan
kandungan, fungsi dan tindakbalas yang berbeza ini, kita boleh tukar
kepada baking powder pada resepi yang memerlukan baking soda ( kita perlu
tambah baking powder tetapi ini akan menjejaskan rasanya ). Tetapi pada resepi
yang perlukan baking powder kita tak boleh tukar kepada baking soda sebab
baking soda tiada asid untuk bertindakbalas dan tidak boleh menaikkan kek kita melainkan jika ada bahan asidik yang lain dalam resepi.
Kalau kehabisan stok baking powder campurkan cream of tartar dan baking soda dalam nisbah 2:1 untuk membuat homemade baking powder.
Untuk baking soda...kalau dah habis stok...kena belilah sebab baking soda adalah bahan tulin dan bukannya terhasil dari campuran 2 atau lebih bahan yang kita boleh buat sendiri:)
Kalau kehabisan stok baking powder campurkan cream of tartar dan baking soda dalam nisbah 2:1 untuk membuat homemade baking powder.
Untuk baking soda...kalau dah habis stok...kena belilah sebab baking soda adalah bahan tulin dan bukannya terhasil dari campuran 2 atau lebih bahan yang kita boleh buat sendiri:)
Sumber:
Diolah dari Google
Wassalam...
bagus info ni TQ
ReplyDeleteTerimakasih atas info ini..
ReplyDeleteinfo yg bagus..tq sharing...
ReplyDelete