Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Putaran masa membawa kita sekali lagi ke hari Isnin...hari yang suatu masa dulu merupakan hari yang paling liatnya nak ke pejabat buat diri saya..."Monday blues" orang kata...Harap anda semua tak seperti saya lah ya...Rajin-rajin kerja tau..
Nasi Briyani ni ceritanya hari Khamis lepas punya menu yang saya makan bersama Kari Kambing yang di masak pada hari yang sama jugak. Kenapa pulak nama resepi ni Nasi Briyani Diana? Sebenarnya saya Google resepi ni dari Zakiah FP juga. Sama sumbernya dengan Kari Kambing yang saya masak tu. Menurut Zakiah, nasi ni di beri nama Nasi Briyani Diana sebab tuan punya resepi asalnya bernama Diana, kawan kepada Zakiah. Itulah ceritanya. Teruskan saja ke resepinya di bawah tu ya...:
Nasi Briyani Diana
Sumber: Zakiah FP
Bahan:
Beras basmathi (sukatan 1 cwn beras + 1 1/4 cwn air)
Rempah beriani 1-2 sudu besar (ikut banyak beras)
Minyak sapi - 2-4 sudu besar (ikut banyak mana beras)
Bahan tumis:
Kayu
manis, buah pelaga & bunga lawang
Bawang besar - 1 biji
Bawang putih - 2 biji besar
Halia - 2-3 cm
Limau kasturi/Lemon - sebiji kasturi/1/2 lemon utk 1 cwn beras
Tomato puree - 1-2 sudu kecil utk 1 cwn beras
Daun pandan disimpul
Garam secukupnya
Cara :
Beras dibasuh dan ditos.
Bawang besar - 1 biji
Bawang putih - 2 biji besar
Halia - 2-3 cm
Limau kasturi/Lemon - sebiji kasturi/1/2 lemon utk 1 cwn beras
Tomato puree - 1-2 sudu kecil utk 1 cwn beras
Daun pandan disimpul
Garam secukupnya
Cara :
Beras dibasuh dan ditos.
Panaskan
minyak sapi.
Tumiskan
bawang-bawang, halia dan rempah penumis & daun pandan yang disimpul. Bila
bawang garing, masukkan rempah beriani
dan kacau rata. Biarkan sebentar, kemudian masukkan jus limau kasturi/lemon,
kacau rata.
Padamkan
api dan campurkan masakan rempah beriani
ini ke dalam rice cooker yang berisi beras tadi.
Kacau
rata, masukkan tomato puree, kemudian
barulah dimasukkan air secukupnya dan garam.
Nota: Kalau nak sedap, campurkan susu cair atau fresh milk, gantikan 3/4 cwn air dgn 3/4 cwn susu.
Wassalam...
Nota: Kalau nak sedap, campurkan susu cair atau fresh milk, gantikan 3/4 cwn air dgn 3/4 cwn susu.
Wassalam...
Salam kak! Hari minggu tak online ni baru nak jalan2 hihihi... sedapnya nasi2 mcm ni, kita suke kalau mkn dgn acar nenas apa2 nasi2 mcm ni mmg suke sgt gandingkan dgn acar nenas jerr kdg bila malas kita makan dgn nenas yg dlm tin jerr hihihi...
ReplyDeletesalam...ye ke, kecur rasanya bila sebut nenas ni...
ReplyDeletewow! sedap tuh...
ReplyDelete