Pages

Friday, September 19, 2014

Apam Gula Hangus



Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Beberapa hari lepas teringin betul tekak ni nak makan Apam Gula Hangus atau Apam Karamel. Resepi ni memang dah lama tersimpan dalam fail. Mudah aje nak buatnya, tapi tak pernah buat pun apam ni...jakun betul kan? Teringin punya pasal, pagi-pagi lagi dah menggodak tepung nak buat.

Alhamdulillah, teksturnya gebu dan moist, rasanya lemak-lemak manis tapi tak terlalu manis. Sedang-sedang aje. Resepi ni pun sikit aje adunannya. Kejap aje dah selesai..:) Kalau nak cuba, saya tempek resepinya di sini ya.


Apam Gula Hangus

Bahan:

Untuk gula hangus (karamel):

1/2 cawan (penuh)  gula pasir
1/2 cawan air panas
1/2 cawan butter (113gm)
  3 sdb susu pekat campur dengan air sehingga menjadi 220 ml
1/2 sudu kecil vanilla esen

Cara:

Dalam kuali, hanguskan gula pasir hingga perang.
Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga gula hangus larut sebati.
Masukkan butter.padamkan api. kacau hingga butter cair.
Masukkan susu cair dan vanilla.
Ketepikan.

Bahan apam:

1 1/2 cawan tepung gandum*
1 sudu kecil baking powder*
1/2 sudu kecil baking soda*
2 biji telur


Acuan kecil yg telah di sapu minyak.

Cara:

Panaskan kukusan.balut tudung pengukus dengan kain bersih
Ayak bahan bertanda *.ketepikan
Pukul telur hingga gebu
Satukan bahan campuran gula hangus dengan bahan tepung yg di ayak tadi hingga sebati
Masukkan telur yg telah di pukul.
Kaup balik hingga sebati.
Sudukan adunan dalam acuan yg telah di sapu minyak.
Kukus 15-20 minit dengan api besar hingga masak.
(Saya kukus dalam loyang selama 40 minit dan tutup loyang dengan aluminium foil)



Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment

Terimakasih atas komen yang segar