Pages

Wednesday, September 17, 2014

Apam Dewa



Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Sejak akhir-akhir ni saya teruja membuat pelbagai jenis apam. Masa tengah menaip ni kat dapur tu baru aje selesai mengukus sejenis lagi apam. Yang tu kita kongsi kemudian. Hasil google saya, Apam Dewa ni pernah mencetuskan fenomena di sekitar tahun 2011-2012. Tapi akhir-akhir ni saya lihat di FB Apam Dewa ni seakan timbul kembali. Ternampak beberapa orang berkongsi status di FB dengan kesedapan dan kegebuan Apam Dewa yang mereka buat. Saya turut teruja nak mencuba., bahannya pula cukup mudah. Jom cuba!


Apam Dewa

Bahan:

3 biji telur
1 sdu mkn ovallate
1/2 cwn gula
1 sk esen vanilla
1 cwn tepung gandum – ayak dahulu

Cara:

Panaskan periuk kukusan. Griskan loyang dengan planta.
Pukul telur, ovelette, essen vanila dan gula hingga kembang dan putih berkrim menggunakan mixer.
Masukkan tepung sikit demi sedikit sambil digaul rata.
Bahagikan ke dua bahagian.
Titiskan warna kesukaan dan gaul rata.
Masukan secara berselang-seli adunan ke dalam loyang yang digriskan tadi dan kukus selama 30 minit.
Pastikan tudung kukus dialas dengan kain supaya air tak menitik ke dalam adunan.
(Saya tutup loyang dengan aluminium foil)
 
Selamat Mencuba!

1 comment:

Terimakasih atas komen yang segar