Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Hari ni kita breakfast dengan hidangan yang ringkas serta berkhasiat. Cucur Kentang berherba yang saya gandingkan dengan salad yang sangat mudah penyediaannya. Alhamdulillah, berselera En. HB makan.
Untuk salad tu sangat mudah membuatnya, cuma dapatkan 5-6 helai daun salad, 4 helai kobis cina dan sebiji tomato. Semuanya dicincang kasar. Untuk dressingnya, campurkan 3 sdb minyak zaitun, 2 sdt madu, sedikit cuka epal dan garam secukup rasa. Tuang atas salad dan gaulkan.
Cucur Kentang Berherba
Oleh: Marsita @ Mymintroom
Bahan:
3 biji ubi kentang saiz sederhana besar - hiris halus-halus dan toskan air nya.
1 bj bawang besar - cincang halus
2 tangkai daun Rosemary - cincang kasar
2 tangkai daun oregano - cincang kasar
2 tangkai daun thyme - cincang kasar
1 bj telor
1 sdt chilie flakes
1 cwn tepong gandum
2 sdb tepung beras
1/4 cwn air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng secukupnya
Cara:
Gaulkan semua bahan kecuali air.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan gaul sehingga sebati.
Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
Sedia dimakan bersama sos kesukaan.
Nota: Bagi yang tak berapa suka herba, boleh saja gantikan semua herba tu dengan daun bawang dan abaikan bawang besar ya.
Selamat Mencuba!
Assalamualaikum marsita... waahhh sedap nampak cucur kentang tu... Insya Allah nk cuba nnt. Tq for sharing...
ReplyDelete