Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Ahakss, jangan cakap saya perasan sebab memang nama "Ayam Masak Kicap Paling Sedap Di Dunia" ini diberi sendiri oleh tuan punya resepinya iaitu tuan blog Thunderkitten. Saya jumpa resepi ni di blog Izah Daut. Cara dia bercerita tentang kesedapan masakan ni memang menjemput-jemput saya untuk mencuba pulak. Sedap? Sememangnya sangat sedap sampai ku hirup kuahnya sekali semasa makan dengan nasi. Sampai bos pun kata lebihan kuah tu simpan dalam freezer nanti boleh makan sama ikan goreng pulak, sabor je la kan. Anak bujang tak usah cakaplah kan, lauk ayam memang feveret dia tambah-tambah ayam masak kicap. Kelainannya dari mayonis tu, menyebabkan rasanya ada lemak-lemak masin bercampur sedikit masam, jadi tak adalah muak sangat bila makan ayam tu. Tak usah cakap banyak, kalau nak cuba resepinya di sini ya.
Ahakss, jangan cakap saya perasan sebab memang nama "Ayam Masak Kicap Paling Sedap Di Dunia" ini diberi sendiri oleh tuan punya resepinya iaitu tuan blog Thunderkitten. Saya jumpa resepi ni di blog Izah Daut. Cara dia bercerita tentang kesedapan masakan ni memang menjemput-jemput saya untuk mencuba pulak. Sedap? Sememangnya sangat sedap sampai ku hirup kuahnya sekali semasa makan dengan nasi. Sampai bos pun kata lebihan kuah tu simpan dalam freezer nanti boleh makan sama ikan goreng pulak, sabor je la kan. Anak bujang tak usah cakaplah kan, lauk ayam memang feveret dia tambah-tambah ayam masak kicap. Kelainannya dari mayonis tu, menyebabkan rasanya ada lemak-lemak masin bercampur sedikit masam, jadi tak adalah muak sangat bila makan ayam tu. Tak usah cakap banyak, kalau nak cuba resepinya di sini ya.
Ayam
Masak Kicap ( Mayonis)
Resepi : Thunderkitten
Sumber:Izah Daut
Bahan:
1 ekor ayam - izah guna
1/2 ekor ayam, saya pun masak 1/2 ekor aje
Izah gaulkan dengan sedikit kunyit dan garam dan goreng dengan minyak penuh dan api yg besar utk mengeluarkan air ayam. Goreng sekejap sahaja sehingga luarnya kekuningan.
Izah gaulkan dengan sedikit kunyit dan garam dan goreng dengan minyak penuh dan api yg besar utk mengeluarkan air ayam. Goreng sekejap sahaja sehingga luarnya kekuningan.
Bahan
tumbuk/blend:
1 biji bawang besar (purple)
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai - izah tambah,
saya letak jugak
Bahan rempah tumis:
1 Kulit kayu manis
5 biji Cengkih - izah tak letak
2 biji Buah pelaga
1 Bunga lawang
8 biji Lada hitam biji - ketuk sedikit
3 biji Lada kering - potong sahaja
5 biji Cengkih - izah tak letak
2 biji Buah pelaga
1 Bunga lawang
8 biji Lada hitam biji - ketuk sedikit
3 biji Lada kering - potong sahaja
Bahan perasa:
6 sudu besar Kicap MANIS cap
Kipas Udang – saya guna kicap Jalen
1 sudu besar mayonis Lady's Choice
Serbuk lada sulah ajishio
Garam ( tapi biasanya kicap dah cukup masin) – tak letak
1 sudu besar mayonis Lady's Choice
Serbuk lada sulah ajishio
Garam ( tapi biasanya kicap dah cukup masin) – tak letak
Cara:
Ayam digoreng dulu sampai
keemasan.pakai api besar & minyak yang banyak.tujuan menggoreng untuk
garingkan kulit dan bahagian luar ayam dan menyingkirkan air dalam ayam yang
boleh sebabkan ayam masak kicap anda berbau tak best. Angkat ayam dan
ketepikan.
Panaskan minyak dalam 5 sudu
besar.Tumiskan bahan rempah hingga berbau. Kemudian masukkan bahan yang
ditumbuk/diblen tadi. Tumis sampai garing dan berbau wangi.
Masukkan ayam yang dah di
goreng.
Tambah kicap secukup rasa.
Masukkan air sampai
tenggelam semua ayam. Air aras ayam sahaja. Jangan terlalu banyak,
Buka api sederhana dan
renehkan (masak low and slow) kalau api kuat memang air cepat kering tapi kuah
tak meresap dalam ayam.. kalau masak api perlahan kicap akan meresap sampai
tulang..
Bila mendidih, masukkan
mayonis..serius...sedap sangat bila tambah mayonis..ayam masak kicap tu akan ada rasa moden sikitlah.. kan orang muda kena kreatif.
Keringkan kuah sampai jadi pekat..kalau
tak mayonis tadi akan nampak berketul-ketul.
Rasa dulu..tambah lah lada
sulah ajishio dan garam secukup rasa..
Bila semuanya ok angkat
dan hidangkan.
Note: Izah edit sedikit ayat2
di dalam resepi.
Saya pun ada edit sikit
ayat2 ye
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment
Terimakasih atas komen yang segar