Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Apabila kegilaan mengapam melanda...satu lagi jenis apam yang dibuat dua minggu sudah rasanya. Gambar pun lama terperap kat folder. Resepi dari blog Kak Nor Secubit Garam. Saya kongsikan di sini pulak ya. Sedap, lembut dan gebu kejadiannya, Alhamdulillah, En. HB pun suka. Dia yang dok perabih pun. Kalau dimakan dengan secangkir kopi panas, memang pergh!!
Apabila kegilaan mengapam melanda...satu lagi jenis apam yang dibuat dua minggu sudah rasanya. Gambar pun lama terperap kat folder. Resepi dari blog Kak Nor Secubit Garam. Saya kongsikan di sini pulak ya. Sedap, lembut dan gebu kejadiannya, Alhamdulillah, En. HB pun suka. Dia yang dok perabih pun. Kalau dimakan dengan secangkir kopi panas, memang pergh!!
Apam Gula Melaka
Sumber: SecubitGaramNor67
Bahan:
* 1 cwn air
* 1/2 cwn gula melaka
yg telah diracik halus
* sehelai daun
pandan
2 cwn tepung
1 sk dry yeast
3/4 cwn air
3 sb gula pasir (
boleh kurang atau tambah ikut kemanisan yang disukai)
secubit garam
Masak bahan bertanda*
hingga gula melaka larut dan dibiarkan sejuk.
Campurkan semua
bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.
Seeloknya campuran
tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau
sehingga adunan naik hingga 3x ganda.
Tuangkan adunan
kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min.
Kukus adunan selama
30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.
Sedap dimakan dgn
kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam.
Selamat Mencuba!
salam kak .. lama tak singgah sini sedapnya kuih apam tu..
ReplyDeleteMenu tradisional mmg x kan lapuk ...pasti ada penggemarnya...sy pun suke..
ReplyDelete