Pages

Wednesday, October 29, 2014

Focaccia Bread



Assalamualaikum & Salam Sejahtera, 

Dah lama sebenarnya saya jumpa resepi Focaccia Bread yang berasal dari Itali ni tapi tak teringat langsung nak cuba hinggalah baru-baru ni ternampak seorang rakan FB poskan status roti ni barulah tergerak nak mencuba. Penyediaannya mudah sahaja, tapi tekstur roti ni tak sama dengan tekstur roti manis, penyediaannya pun berbeza serta memerlukan pennggunaan yis yang agak banyak. Teksturnya agak kasar walaupun masih lembut rasanya. Roti ni sesuai dimakan bersama sop, stew atau kari. Boleh juga di sapu dengan garlic butter atau jam. Juga boleh dibuat base untuk Pizza atau sebagai roti sandwich. Fleksible kan?


 Dalam 2 minggu ni dah dua kali saya  buat Foccasia Bread, kali pertama saya sapukan di atasnya dengan minyak zaitun yang saya kisar bersama beberapa jenis herba sebelum dibakar dan dimakan bersama stew kambing. Kali kedua herba tu saya cincang halus dan uli bersama doh nya dan dimakan bersama kari kambing. Apalagi, jom semak resepinya!

 
Focaccia Bread
Source: Food.com

Ingredients:

1 1/2 cups warm water
3 tablespoons olive oil, plus additional  olive oil, for drizzling
1 1/4 teaspoons salt
3 1/2 cups unbleached all-purpose floursaya guna tepung gandum
1 tablespoon instant yeast or 2 (4 teaspoon) packets active dry yeast
Italian seasoning (optional) or dried herbs, of your choice (optional) – saya letak fresh herbs yang dikisar bersama olive oil

Directions:

Lightly grease a 9" x 13" pan, and drizzle 1 to 2 tablespoons olive oil in the bottom.
Combine all of the ingredients, and beat at high speed with an electric mixer for 60seconds.
Scoop the sticky batter into the prepared pan, cover the pan, and let it rise at room temperature for 60 minutes, till it's become puffy.
While the dough is rising, preheat the oven to 375°F
Gently poke the dough all over with your index finger.
Drizzle it lightly with olive oil, and sprinkle with Italian seasoning, and/or the dried herbs of your choice, if desired.
Bake the bread till it's golden brown, 35 to 40 minutes.
Remove it from the oven, wait 5 minutes, then turn it out of the pan onto a rack. Serve warm or at room temperature.
 


Aduh! Enak nya roti ni jika dimakan bersama stew panas-panas atau dengan kari kambing.
Apa lagi jom cuba!
 
Selamat Mencuba!

2 comments:

Terimakasih atas komen yang segar