Pages

Saturday, November 16, 2013

Congo Bars




Assalamualaikum & Salam Sejahtera, 

Cuti sekolah penggal ke tiga bermula hari ni. Apa agaknya rancangan yang di atur untuk anak-anak agar cuti yang lama tidak dibazirkan begitu saja. Seelok-eloknya anak-anak diberi sedikit ruang untuk merencana sendiri rancangan percutian mereka.

Hari pertama cuti juga saya mencuri peluang untuk mencuba resepi brownies yang agak lama tersimpan ini. Kerap melihat Congo Bars di laman Facebook menyebabkan saya juga teringin untuk mencuba.

Bahan yang diperlukan tak banyak dan tak susah membuatnya. Rasanya juga memang sedap serta lembap di dalamnya. Baunya yang harum semerbak menyebabkan anak tak sabar-sabar nak rasa sebaik saja keluar dari oven. Memang enak di makan panas-panas, apa lagi dengan adanya coklat chip yang banyak..memang sedap. Kalau nak lebih sedap dan ada rasa rangup boleh juga dicampurkan dengan walnut atau apa-apa saja kacang yang sesuai

Resepi yang mudah ini saya petik dari blog Rachel Ray. Saya kongsikan di sini pula.


Congo Bars 

Sumber : Rachel Ray


Ingredients (Makes 32-35 bars)

2 3/4 cups all-purpose flour
2 1/2 teaspoons baking powder
1 teaspoon salt
2/3 cup butter, softened
2 1/4 cups brown sugar
3 eggs
2 teaspoons vanilla
2 1/2 cups chocolate chips

Preparation

Pre-heat the oven to 350°F.

Sift the flour, baking powder and salt in a large bowl. Set aside. Combine the butter and sugar using a mixer until blended. Add the eggs, one at a time, to the sugar mixture, mixing on low in between each addition. Add the vanilla and mix. Add the flour and mix until combined. Stir in the chips.
Coat a 9-inch x 13-inch pan with nonstick cooking spray and spread the batter evenly into the dish. Bake for 30 minutes, then cover the top with foil to avoid over-browning. Bake for another 10-15 minutes, or until a toothpick inserted in the middle comes out with moist crumbs. You will think they are under-done, but they aren't. Make sure you don’t overbake!

Nota: Saya guna dulang pembakar bersaiz 10x10 inci dan perlu kurang gula jika tidak suka manis.


 Selamat Mencuba!

5 comments:

  1. em, nampak sedap congo bar tu..belum pernah buat lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap ni Wana, tapi kalau nak buat kalau tak suka manis, kurangkan gula sbb coc chip dah manis.

      Delete
  2. salam tuan rumah...
    time hujan2 ni badan terasa kedinginan pulak...kalau pekena congo bar n secangkir the panas memang terangkat la...tq share resepi...senang2 boleh la I cuba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, TQSM singgah, betul tu Rahel, kat cni pun hujan je nih...sejuk2 ni sedap makan ngan kopi O panas2 jugak.

      Delete
  3. dalam satu loyang tu berapa biji boleh (10x10)

    ReplyDelete

Terimakasih atas komen yang segar